AKDENİZYURTİÇİ GEZİLERİ

Adana Gezilecek Yerler Listesi (Tarihi & Turistik)

Adana'da Gezilecek En Güzel 10 Yer

Adana’da gezilecek yerler adlı yazımıza hepiniz hoş geldiniz. 1 günlük planlayıp gezip gördüğümüz Adana’da gezilecek yerler ve görülecek çok fazla tarihi ve/ veya turistik yerlerin olmamasıyla birlikte gezimizi tamamladık. Gezimiz sonucunda Top10 listesi hazırladık. Umarım bu yolculuğumuz ve sizlere edindiğimiz deneyimimizi beğenirsiniz. İsterseniz daha fazla sözü uzatmadan Adana’da gezilecek yerleri sırası ile anlatmaya başlıyorum.

Adana Gezilecek Yerler Listesi Planlaması

İlk olarak şehir merkezinden gezmeye başladık. İlk durağımız Taş Köprü oldu.

Devamında:

Eski Adana bölgesini gezmek. Sonrasında Yeni Adana’ya doğru ilerlemek. Bakalım bu süreçte bizleri neler bekliyor olacak. Bu arada Adana’nın her bölgesini rahatlıkla gezmek istiyorsanız kesinlikle bir araç olması sizleri rahat ettireceksiniz. Aracınız yoksa kiralama işlemi yaparak ta bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Araç kiralama işlemini nasıl yapabilirim diyorsanız, internet ortamında güvenlik açığının olmasıyla birlikte ne yazık ki her siteye güven olmuyor. Bu yüzden fiyatlardan kaçalım derken dolandırıcıların tuzağına kurban gitmemek adına büyük firmalar ile iletişime geçmenizi öneriyorum.

Tabi bu işlemin yanı sıra Adana’ya gittiniz, gezdiniz gördünüz ve sırada dinlenme durumu olacağı için konaklama adına da sizlere önerim otelz.com sitesi üzerinde uygun fiyatlarla konaklama sorununu çözebilirsiniz. Beğenmediğiniz takdirde de hemen iptal edebiliyorsunuz. Bir sonraki yazımızda sizlere Adana Gezi Rehberi adı altında paylaşım yapacağız. Adana’ya gitmeden önce mutlaka bu yazımızı da okumanızı sizlere tavsiye ediyorum.

1. Taş Köprü

Adana Taş Köprü
Adana Taş Köprü

Seyhan nehri üzerinde kurulmuş olan Taş Köprü, Dünya üzerinde araç trafiğine açık olan en eski köprü olarak karşımıza çıkıyor: Romalılar tarafından 2. yüzyılda inşa edilmiş tarihiyle Adana’nın kalbi diyebiliriz.
Adana Taş Köprü

21 Gözlü bir körprü olarak karşımıza çıkan bu köprü, kara kısmının taşlar ile doldurulmasıyla birlikte 14 gözlü olarak gözükmekte. Havası güzel, Seyhan nehri ve Arkasında ki Merkez Camii manzarası ile Seyhan nehri üzerinde yaratmış olduğu estetik manzarası tarif edilemez bir duygu diyebilirim.

2. Ulu Camii (Ramazanoğulları Camii)

Köprüyü geçmeniz ile birlikte tarihi alana doğru ilerliyoruz. Bu bölümün tarihçesi eski şehir bölgesi olarak ifade ediliyor. Bu bölge için Ramazanoğlu’nun geride bırakmış olduğu önemli yapıtlardan birisi Ulu Camii sırada ki durağımız.

Ulu Camii (Ramazanoğulları Camii)
Ulu Camii (Ramazanoğulları Camii)

Ulu Camii (Ramazanoğulları Camii)

1541 yılında tamamlanmış olan bu camiinin duvarları ve içeriğinde ki mimari kokusuyla gezginlerin vazgeçilmez adresi olarak listemizin 2. sırasında yer alıyor. Sizlere de tavsiyemiz kesinlikle bu bölgeye geldiyseniz, uğramanız gereken yerlerden birisidir.

3. Ramazanoğlu Medresesi

Ramazanoğlu’nun yapıtlarından birisi olan Ulu Camii’nin tam karşısında yer alan medrese sırada ki durağımız. Ramazanoğlu Beyliğinden bu yana ayakta kalmış ve gösterişli bahçesi ile insanlara huzur veren dinlenmeye açık bir avlu. Bu bölgenin en ilgi çeken bahçelerden birisi olarak karşımızda yer alıyor.

Ramazanoğlu Medresesi
Ramazanoğlu Medresesi

Ramazanoğlu Medresesi

Eğer sizlerde böyle bir imkan kendinize yaratırsanız, mutlaka bu bölgeyi ziyaret edin. Sizlere de denk gelirse içerisinde ney enstrumanı çalmakta olan gençlerle karşılaşabilir ve huzurun keyfini bahçenin o mis kokusu havasında ağaçların altında dinleyebilirsiniz.

4. Tarihi Saat Kulesi (Büyük Saat)

Medreseden çıkıyor ve sol tarafa doğru ilerlediğimizde karşımıza bir mezar ç.ıkıyor. Ziya Paşa’nın mezarı olduğunu öğreniyoruz. Ziya Paşa Adana’nın ilk valisi olduğunu da bilgilerimiz arasında yerini alıyor. Saygımızı kendilerine sunarak meydanın içinden geçiyoruz ve karşımıza Tarihi Saat Kulesi ( Büyük Saat ) çıkıyor. 32 metre yüksekliğinde ki bu saat her saat başı çalıyormuş. Oldukça güzel ve mimari yapısıyla kendisini hemen farklı kılıyor.

Tarihi Saat Kulesi (Büyük Saat)
Tarihi Saat Kulesi (Büyük Saat)

Tarihi Saat Kulesi (Büyük Saat)

1881 yılında inşaatına başlanmış olan ve yaklaşık 1 yıl içerisinde biterek 1882 yılında hizmete girmiş olan bir kule. Edinmiş olduğumuz bilgiye göre Türkiye’nin en uzun saat kulesi olarak kayıtlara geçmiş durumda. Burada ki eski yapıtlar da sizleri mest edecek. Sırada ki yerimiz Adana’nın meşhur kazancılar çarşısı.

5. Tarihi Kazancılar Çarşısı

O dev 32 metrelik Saat kulesinin bulunduğu alan şehrin çarşı alanı diyebilirim. Bu bölgede yer alan Kazancılar çarşısı da kesinlikle görülmeye değer. El işlemeleri ile yapılan bakır ve kazan imalatı aynı zamanda tamirini yapan usta emekçilerle tanışma fırsatımız oldu. Buram buram Adana kokusu kokan bu çarşıda ilginizi çekecek pek çok değer bulabilirsiniz.

Tarihi Kazancılar Çarşısı
Tarihi Kazancılar Çarşısı

Tarihi Kazancılar Çarşısı

Aklınızda oldukça büyük bir alan beklemeyi. Sağı, solu dükkanlar ile örülmüş olan Kazancılar çarşısında insanların sıcak kanlı karşılamaları ile samimi bir ortam sizleri bekliyor olacak. Bu bölgeye geldiyseniz kesinlikle Adana Gastronomisini de keşfetmeden çıkımayın. Sokak lezzetlerinin ve sanatlarını sizlere sunan bu sokakta yer alan kebapçılardan birisine muhakkak girerek Adana’nın şaheser yemeklerini tatmayı es geçmeyin. Aklınızı meşgul edecek hangisi daha lezzetli sorusu işte tam burada karşınıza çıkacakl. Çünkü ne tür yemek yerseniz yiyin, hepsi oldukça lezzetli. Bu da beni mutlu etmeyi başardı.

6. Adana Etnografya Müzesi

Kazancılar çarşısından çıkıyor ve artık birazda Müzeleri ziyaret edelim diyerek ilk adımımızı Adana Etrnografya müzesine gitmek üzere yola çıkıyoruz. Kapısının eşiğine geldiğimizde müze nerede diye sorabilirsiniz. Şaşırmayın sakın. Çünkü burası bildiğiniz klise. Şaşırtan bu klisenin tarihi yapısını öğrendikten sonra ilgimizi daha da çekti. 1924 senesinden itibaren müze olarak karşımıza gelmiş olan tarihi bir yapıt.

Adana Etnografya Müzesi
Adana Etnografya Müzesi

Adana Etnografya Müzesi

Çukurova bölgesinin köylerinde ve Toroslar bölgesinde yaşamış olan yörüklerin eşyalarını sergileyen bir müze. Oldukça tarih kokan bir yer. Yalnız şunu bilmeniz gerekiyor. Sürekli açık olmayan bir müze. Giriş çıkış saat dilimleri olduğunu bilmeniz gerekiyor. Biz biraz geç kaldığımız için içerisini tam olarak gezme fırsatını yakalayamadık. Her ne kadar tam olarak gezememiş olsakta listemizin 6. sırasında yerini almayı başarıyor.

7. Bebekli Kilisesi

İlk olarak bilmeniz gereken Bebekli Klisesinin Cumartesi günlerinin açık olduğunu ve Pazar günlerinin kapalı olduğunu sizlere söylemek isterim. Biz her ne kadar kapısının eşiğine kadar gelmiş olsakta, içeri ne yazık ki bizi almadılar. Buraya gelmek ve gezmek isteyen kişiler Cumartesi günleri ziyaret etmelerini belirtiyoruz. Yoksa sizler de bizimle aynı duruma düşebilirsiniz.

Bebekli Kilise, 1880’li yıllarda St. Paul adına yapılan İtalyan Katolik kilisesidir.

<yoastmark class=

Bebekli Kilisesi

Bu klisenin en önemli özelliğine değinecek olursak Meryem Ana’nın elinde tutmuş olduğu 2.5 metrelik tunç heykeli göze çarpıyor. Bu sebeğte de bu heykel’in bebeğe benzetilmesiyle adı Bebekli klise olarak tanımlanmış.

8. Atatürk Parkı-Ziyapaşada-Gazipaşa ve Atatürk Caddeleri

Gezdik, gördük ve şimdi ki durağımız Atatürk Parkı. Adana şehrinin en eski bölgelerini bırakarak biraz da yeni Adana’nın simgelerini dolaşalım istedik. Adana Garı’na kadar uzanan bu bölgede Atatürk parkı boyunca her türlü cafeterya ve restoranların yanı sıra eğlence merkezleri de sizleri bekliyor olacak. Oldukça büyük bir park olan bu alan huzurlu bir zaman dilimi geçirmek istiyorsanız veya sevgilinizle beraber yürüyüş yapmak istiyorsanız kesinlikle tercih edebileceğiniz bölgelerden birisi, tavsiye ediyoruz.

Atatürk Parkı-Ziyapaşada-Gazipaşa ve Atatürk Caddeleri
Atatürk Parkı-Ziyapaşada-Gazipaşa ve Atatürk Caddeleri

Atatürk Parkı-Ziyapaşada-Gazipaşa ve Atatürk Caddeleri

Ziya Paşa Caddesine geçtiğimizde karşımıza oldukça pahalı mağazalar ve cafeteryalar bizleri karşılıyor. Alışveriş yapabilmek için güzel bir bölge.  Eğer akşamları arkadaşlarınız ile birlikte 2 duble birşey içelim diyorsanız ve mekan olarak güzel mekan arayışlarınız olursa Ziya Paşa caddesini ziyaret edebilirsiniz.

9. Adana Merkez Parkı

Burayı bu hale getiren kesinlikle şehrin büyük kısmında yer alan su dolu alanlar diyebilirim. Eğer bu bölgede su göremezsem kesinlikle birşeylerin ters gittiğini düşünebilirim. Karadeniz Ereğli’de doğmuş birisi ve Bursa Gemlik’te yaşayan birisi olarak deniz olmayan yerde yaşamayam diyorum. Adana’da da Seyhan nehri ve tüm bu nehir kenarları yemyeşil alanı ile benim için yaşanablecek bir alan olarak kafamda ki deniz olmayan yerlerde de yaşanabilinirmiş hissiyatını ortaya koydu diyebilirim.

Adana Merkez Parkı
Adana Merkez Parkı

Adana Merkez Parkı

1 Günlük Adana gezintimde benim en çok beğendiğim alan kesinlikle burası oldu. Türkiye’nin en büyük parkı olarak karşımıza çıkan Adana Merkez parkı gösterişli ve şaheser duruşuyla diğer Belediyelere Adana farkını açıkça ortaya koymuş diyebilirim. Yemyeşil alanlar ile dolmuş tahmin bile edemeyeceğiniz kadar büyük bir parktan bahsediyorum. Umarım diğer Şehirlerin başkanları da Adana’dan imrenerek böyle büyük olmasa da buna benzer alan / alanlar temin ederek yöre halkının güzel zaman geçirebileceği alanlar tahsis edebilirler.

10. Sabancı Merkez Camii

6 adet 99 metre yüksekliğine sahip minare yapısıyla Seyhan nehri kıyısında istişahlı yapısını yöre halkına sergiliyor.

Sabancı Merkez Camii
Sabancı Merkez Camii

Sabancı Merkez Camii

4 yarım-kubbesi 4 halife ve 4 mezhebe, 5 kubbesi mevcut. İslam’ın 5 şartına, 6 minaresi de imanın 6 şartına denk geldiğini öğrendik. Camii’nin Avlusunda toplamda 28 kubbe yer alıyor.Kur’an da adı anılmakta olan 28 peygambere, ana kubbede yer alan 40 pencere, Hz. Muhammed’in peygamber olduğu yaşını yani 40’a ve 99 metre yüksekliğindeki 6 minaresi de Allah’ın 99 güzel ismini anmak için yapıldığı ifade ediliyor.. Kısaca hani bazı yerler için, göründüğünden daha derin anlam ifade içeriyor dedikleriin canlı örneği diyebiliriz.

Sizler için Adana’nın en güzel 10 yerini . Biz gezip gördüğümüz için oldukça memnunuz.

Bu makalemiz gibi daha birçok gezi ve tatil fikiri Gezintide 1 Adam kanalını da ziyaret edebilir ve ilginizi çekiyorsa Hatay Gezilecek Yerler isimli yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.

2 Yorum

  1. Adana ayribir memleket. Gastronomiysi gezilecek yerleriyle basbaska bir yer. Güzel bir destinasyin yazısı olmus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu