
Amalfi Gezi Rehberi ile karşınızdayız. İtalya’nın en şahane şehir kıyılarından birisi şüphesiz Amalfi kıyıları desek doğru ifade etmiş oluruz. İnsan burada kendini adeta huzura ermiş gibi hissediyor. Kendim oldum olası gezilecek yerler hakkında pek çok bilgi sahibi olsam dahi, Amalfi Gezi rehberi yazımı sizlerle paylaşırken oldukça keyif aldığımı ifade etmek istiyorum. Siz gezgin severlerin de muhakkak burayı görmesi gerektiğini düşünüyorum. Daha fazla uzatmadan işte A’dan Z’ye Amalfi sizlerle.
Amalfi Gezi Rehberi – Amalfi Gezilecek Yerler
A / AMALFI KIYILARI: Amalfi şehrinin ismini aldığı Amalfi kıyıları, Sorrentine Yarım Adası’nın güneyi boyunca yer alan, birbirinden güzel körfezlere, yüksek kayaklıkların eteklerine inşa edilmiş şehirlere ev sahipliği yapan göz kamaştırıcı bir sahil şeridi.

B / BOL VİRAJLI YOLLAR:
Amalfi’ye araç veya otobüsle gelecekseniz, bol virajlı dar yollar sizi bekliyor. Bir tarafta uçurumun üzerinden deniz manzarası diğer tarafı yüksek kayalıklar! Yollar o kadar dar ki, kimi zaman iki araç karşı karşıya geldiğinde geçiş için diğer tarafın yol vermesi gerekiyor, yine de bu manzara şöleni için kara yolu tercih edilmeli.

C / CAMPANIA BÖLGESİ: İtalya’nın güneyinde Campania Bölgesi’nde yer alıyor Amalfi. Capri ve Iscia Adaları ile Napoli, Positano, Ravello, Atrani, Praiano, Minori, Maiori gibi kıyı kasabalarını içinde barındırıyor.

Ç / ÇEŞMELER HER YERDE: Amalfi sokaklarını gezerken fark edeceksiniz, şehrin ana meydanından, ara sokaklarına kadar her yer tarihi çeşmelerle dolu. Çok iyi korunmuşlar, hepsi çalışır vaziyette ve gönül rahatlığıyla su içebiliyorsunuz bu çeşmelerden.

D / DENİZE GİRELİM Mİ? Amalfi’de denize girmek isterseniz, sahil boyunca uzanan koy üzerinde yan yana dizilmiş birkaç plaj işletmesi var. Sahiller taşlık olduğu için şemsiye ve şezlong kiralayabileceğiniz bir plaj daha keyifli olacaktır.

E / EN İTALYAN KASABA: Amalfi, Positano’ya göre daha ucuz, daha az turistik ve ‘daha İtalyan’. Yani kasabanın meydanında ve sahilinde daha diğer kasabalara göre da fazla İtalyan göreceğiniz kesin.

F / FARKLI BİR MÜZE GEZMEK İSTERSENİZ: Museo della Carta’ya Amalfi’nin en özgün müzesi diyebiliriz. 14.yy’da kâğıt fabrikası olarak hizmet vermeye başlamış, 1969 yılında müze haline getirilmiş. Halen müzede su gücüyle kâğıt üretimi yapılabiliyor. Meraklıları için tarihe bir yolculuk etkisi yaratıyor.

G / GİZLİ CENNET: PRAIANO:
Amalfi’ye yarım saat uzaklıkta, Positano yönünde saklı bir cennet Praiano. İki yüksek kayalık arasındaki minicik bir koyun içinde yer alan bir sahili var. Birkaç restoran ve otelin dışında, koyun yamaçlarına yapılmış muhteşem manzaralı villalar dikkatinizi çekiyor. Bunun yanı sıra koy, büyüleyici bir gün batımına ev sahipliği yapıyor. Praiano’da bir akşam yemeği için Trattoria Da Armandino çok iyi bir tercih!

H / HEDİYELİK: Amalfi’nin sokakları birbirinden güzel hediyelik eşya dükkânlarıyla dolu. Ama tasarımları o kadar özenle hazırlanmış ki bir şeyler almadan ayrılmanız imkânsız.

I / ISRARLA TAVSİYE EDİLİR: Meydandaki katedralin merdivenlerine oturup bir şeyler içmek, gelip geçenleri izlemek, sokak müzisyenlerini dinlemek, şansınız varsa katedralde bir düğün seremonisine denk gelmek en güzeli.

İ / İSKELEDEN SANTA CROCE KOYU SADECE 15 DAKİKA: Sadece bir plaj işletmesinin olduğu sakin bir koyda konumlanmış Santa Croce Beach. Bu koyda yerleşim yok, Amalfi iskelesinden kalkan ücretiz teknelerle 15 dakikada koya ulaşıyorsunuz. Özellikle hafta sonları Amalfi’nin kalabalık plajlarından kaçabileceğiniz güzel bir alternatif.

J / JET HIZINDA MOTOSİKLETLER: Amalfi sahillerinin bol virajlı yollarında çılgın İtalyanların motosiklet kullanırken de ne kadar usta olduklarını göreceksiniz. Aracınızla seyahat ediyorsanız, bir tarafı uçurum o dar yollarda yanınızdan jet hızıyla uçup gitmelerine bakakalacaksınız!

K / KARİDES, KALAMAR, MİDYE: Tüm İtalya sahillerinde olduğu gibi Amalfi’nin restoranlarında da deniz mahsulleri başrolde. Cuoppo D’Amalfi kızarmış karides kalamar, midye konusunda çok başarılı. Ayaküstü bir atıştırmalık için oldukça lezzetli.

L / LİMONCELLO’NUN MEMLEKETİ:
Bildiğiniz limonları unutun, Amalfi kıyılarının limonları neredeyse portakal büyüklüğünde, tatları da bizim limonlarımız kadar ekşi değil ve epey sulular. İşte bu yüzden Amalfi ve çevresi ünlü İtalyan likörü Limoncello’nun anavatanı.

M / MİTOLOJİYE GÖRE AMALFİ: Amalfi adını nerden almış diye sorarsanız, Yünan mitolojisinin efsane kahramanı Herkül, Amalfi adında çok güzel bir su perisine aşık olmuş. Ancak peri kızı genç yaşta ölünce Herkül de aşkının anısına Amalfi kasabasını inşa ettirmiş.

N / NEREDE KONAKLAYALIM? Her zevke göre seçenekler değişiyor tabiî ki. Şehir merkezinden uzaklaşmayalım derseniz Hotel Fontana Bu kadar güzel bir yere gelmişim biraz manzaraya doyayım derseniz; Hotel Santa Caterina Sakin, sessiz birkaç gün geçirmek isterseniz Hotel La Pergola

O / OTOBÜSLE ULAŞIM: Amalfi’ye araçla gelmeyecekseniz, Sorrento, Positano, Ravello gibi çevre kasabalara ulaşım SITA isimli otobüslerle sağlanıyor. Otobüs saatleri çok sık aralıklarla geç saatlere kadar hizmet veriyorlar.

Ö / ÖZLEDİĞİMİZ HAREKETLER BUNLAR: Sadece Amalfi de değil bence tüm İtalyanların genel özelliği güler yüzlü ve mutlu görünmeleri. Turistlere yaklaşımları da yapıcı ve yardımsever.

P / PASTICCERIA PANSA & PASTICCERIA SAVOIA:
Uğramadan geçmemeniz gereken iki güzel pastanesi var Amalfi’nin. Pasticceria Pansa Amalfi’nin meydanındaki St Andrea Katedrali’nin yanında 1830 yılından beri hizmet veriyor. İtalyanların meşhur tatlısı Baba Classico’yu burada harika yapıyorlar. Pasticceria Savoia meydana gelmeden sahil şeridinde yer alıyor. Sfogliatelle kat kat milföy hamuru ve içinde muhteşem kreması olan sıcak bir tatlı!

R / RAVIOLİ’Yİ BURDA SEVDİM! Tesadüfen girdiğimiz bir restorandı La Galea swordfish raviolisine tek kelimeyle bayıldım!

S / ST. ANDREA KATEDRALİ: Sahilden içeriye doğru uzanan dar boğazlar sizi şehrin kalbindeki St. Andrea Katedrali’ne getiriyor. Bol merdivenli girişi ve renkli dış cephesiyle gayet görkemli. Efsaneye göre katedralin merdivenlerini sevgilinizle el ele çıkarsanız onunla asla evlenemeyeceğinize inanılıyormuş!

Ş / ŞİRİN BİR KOY: ATRANI: Amalfi’den yürüyerek sadece 10 dakika uzaklıkta şirin bir kasaba Atrani. Amalfi’ye göre çok sakin bir kumsalı var. Zaten kasabada hiç turist yok, bir kilisesi ve küçücük bir meydanı var, 900 kişilik bir nüfusu varmış, gerisini siz düşünün!

T / TROPİK BAHÇE İÇİNDEKİ MANASTIR:
St. Andrea Katedrali’nin asıl harikası, arkasındaki tropik bahçe içerisinde yer alan Chiostro del Paradiso manastırı. Manastırın girişi sadece 2.5 Euro.

U / UYARMAKTA FAYDA VAR: Amalfi sahilleri boyunca tüm kasabalar dağ yamaçlarına konumlanmıştır. Otellere ve önemli meydanlara merdivenler aracılığıyla ulaşıyorsunuz. Otellere giriş-çıkışlarda merdivenlerin sizi zorlamaması için valizinizi minik tutmakta fayda var.

V / VIETRI SUL MARE: Vietri Sul Mare, Amalfi’ye 20 km uzaklıkta bir sahil kasabası. Seramiğin doğduğu yer olarak nam salmış. Kasaba bir köy kadar ufak ama denizi ve sahili muhteşem, uğramadan geçmeyin.

Y / YAŞ ORTALAMASI BİRAZ YÜKSEK: Şehrin Positano’ya göre daha düz bir coğrafyaya sahip. Çocuklu ailelerin tercihi haline getirmiş Amalfi’yi. Birkaç gün Amalfi’de kalırsanız fark edeceksiniz, kasabaya gelen turistlerin yaş ortalaması genelde 40’ın üzerinde. Şehrin renkli bir gece hayatının olmayışına bağlayabiliriz bunu.

Z / ZAYIF İNGİLİZCE: İtalyanlar da biz Türkler gibi yol tarif etmeye, “memleket neresi? diyip sohbet açmaya çok meraklıklar ama İngilizce konusunda çok zayıflar. Söylediklerinizi anlıyorlar ama konuşamıyorlar. Gitmeden birkaç gerekli İtalyanca kelime ya da cümle kalıbı ezberleseniz fena olmaz.
Bu makalemiz gibi daha birçok gezi ve tatil fikiri Gezintide 1 Adam kanalını da ziyaret edebilir ve ilginizi çekiyorsa Adana Gezilecek Yerler Listesi isimli yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.