İPUÇLARI

Dünya Turu için Para Biriktirme Yolları

Dünya Turuna Çıkmadan Nasıl Para Biriktirilir

Dünya turu için para biriktirme yolları için sizlere birkaç ipucu vereceğiz. Yeni tanıştığım insanlara blogumdan bahsettiğimde genelde ilk gelen tepki “baya zenginsin herhalde” oluyor. Ancak bu dünya seyahatinin senelerdir hesaplanıp, planlanıp üstüne para biriktirilip ortaya çıktığını anlattıktan sonra insanlar durumu anlıyorlar.

Dünya turuna çıkmadan önce para biriktirmek için öncelikle kendinizi şartlandırın. Kendinize hedef koymazsanız, başarma olasılığınız oldukça düşüyor.

Dünya Turu İçin Nasıl Para Biriktirebilirim?

Daha çok biriktirebilir miydim? Tabi ki evet. Ama sevgilinizle tatile gitmek yada arkadaşlarınızla bira içmek gibi sizi mutlu eden şeylerden kolay vazgeçemiyorsunuz. Eldeki tüm birikimimi bu seyahat için harcayacağımdan dolayı içimde gram bir pişmanlık bulunmuyor. Bu yüzden içim rahat. 

Bu yüzden Dünya turu için nasıl para biriktireceğinize karar verin. Ben bir takım şeylerden ödün verdim. Sizlerde verin. Böylece daha kolay birikim yapabilirsiniz. Bu konu hakkında araştırmalar yapın. Farklı alternatif yönler, sizi daha motive ediyorsa, o şekilde ilerlemeyi tercih edin. Beni bu yolda ikna eden en önemli etken, kız arkadaşım oldu. Sizi de motive edecek kişilerle konuyu konuşun.

Dünya turu için para biriktirmek için biraz sabır edin, birazda içten istemek gerekiyor. 2,5 senedir aşağıda listelediğim şeylerin büyük kısmını yaparak dünya seyahatine çıkacak kadar para biriktirebildim. Muhtemelen bu miktar çoğunuzun bankadan araba almak için çektiği kredi miktarından azdır. Kıtalar arası uçak biletleri hariç (ulaşım sponsorum Qatar Airways‘e tekrar teşekkürler) yaklaşık 10bin dolardan bahsediyoruz. Onlar olmasaydı da sadece bu parayla dünya turuna çıkıp, biletleri kendim karşılayıp, kapsamını ve süresini daha kısa tutup geri dönecektim. Bu destekle hayalimi birkaç ay daha büyütmüş oldum.

Seyahat için kendinize sponsor arayışında bulunun. Benim sponsor arayışlarım genelde ailem oluyor. Sizler de diğer gezginler gibi en azından uçuş masraflarınızı karşılayabilecek, firmalar ile anlaşmalar yapabilirsiniz. Böylece ekonominizi daha da rahatlayabilirsiniz. Kim bilir bende belki sponsor bulurum. Konaklamalarımı bile sponsorlarla halledebilirim.

Bir süredir bana ulaşan ve karşısında oldukça mahçup olduğum kişisel destekler dışında başka bir kurumsal destekçi bulamadığım için günlük 30 dolar gibi bir bütçem mevcut. Bunun içerisinde konaklama, yemek ve tüm diğer gezi masraflarım dahil. Bu bütçeyi aşan bir etkinlik yaptığım zaman ertesi gün muhtemelen sadece sokakta yürüyüp insanları izleyebileceğim. Umarım siz benden daha çok biriktirebilirsiniz. Daha uzun ve kapsamlı bir dünya turuna çıkarak, istediklerinizi yapabilirsiniz. Eğerki dünya üzerinde Gezilecek yerler hakkında tecrübe edinmek istiyorsanız, kendinizden ödün vermeyi bileceksiniz.

Sizlere Tavsiyem

  • Dışarıda yemek yemeyi bırakın, yemek pişirmeyi öğrenin. (zaten sağlıksız). Ofise evden yemek götürün
  • Gereksiz harcamaları kesin. Benim en büyük harcamam, telefonumu sürekli değiştirmek. Onu bırakarak, büyük ölçüde kenarıma miktar koydum.
  • Taksiye binmeyin. Toplu taşıma kullanın. Varsa arabanızı satın. (işin eve yakınlığı büyük avantaj olur)
  • Gece hayatını azaltın. Böylece paranız cebinizde kalır. Bir birayla geceyi geçirebilen insanlardan olun. (hepimiz öğrenci olduk, mekana içerek gidin)
  • Sinemaya gitmeyin, torrent kullanmayı öğrenin. Brad Pitt’in sizin paranıza ihtiyacı yok.
  • Sabit giderlerinizi azaltın. Mesela cep telefonu operatörlerinin tarifelerini inceleyip en ucuzuna geçin.
  • Şehirdeki bedava etkinlikleri kovalayın. Mesela İstanbul Modern perşembeleri bedava.
  • Gitmek istediğiniz etkinlikler için davetiye arayın. Bulamazsanız arkadaşlarınızla sonucuna emin olduğunuz iddialara girip bileti aldırın. 
  • Çapkınlığı ve sigarayı bırakın. Böylece hem sağlığınızı da riske atmamış olursunuz.
  • AVM’lere girmeyin, girerseniz mağazalara girmeyin, girecekseniz de baktığınız her üründe kendinize buna ihtiyacım var mı veya elimde bunu ikame edecek bir şey var mı diye sorun?
  • Toplu arkadaş toplantıları gibi şeylere karnınız tok gidin. (malum hesabın kime çakılacağı belli olmaz)
  • Spor salonu üyeliğinizi yenilemeyin. Çıkın koşun, bisiklete binin, yürüyün. Üstelik youtube’da çok güzel evde yapılacak basit egzersizler var. İlla kalın kollar istiyorsanız damacana indirin kaldırın. (bir senelik üyelikle uçak biletinizi alırsınız)
  • Yiyecek alışverişinizi haftasonunun ardından yapın. Büyük marketlerde haftasonu satılamayan çoğu ürün indirme girer.
  • Kuaför-berber masrafınızı düşürmek için kesebiliyorsanız saçınızı kendiniz kesin.
  • Maaş, ödeme vs gibi maddi kaynaklarınız gelir gelmez seyahatinizi için ayıracağınız payı bloke edin. Kullanamayacağınız bir hesaba aktarın.
  • Borçlanmayın. Taksitle alışveriş yapmayın. Kredi kartı kullanmayın. Kredi kartı borcunuzu sıfırlayın. Kredi kartı kullanmayın.
  • Kütüphanelere gidin. Sıfır kitap yerine sahaflardan ikinci el kitap alın.
  • Seyahate gitmek için para biriktirdiğinizi için bayram tatillerini ailenizdeki yaşlılarla geçirin. Bu size bolca yemek, aşırı sevgi ve hayır duası olarak geri dönecektir. (ayrıca bu ziyaretler çok iyi hissettiriyor, sonuçta aile iyidir)

Sonuç

Yukarıdakilerin hepsini yapamasanız bile içerisinden bazılarını uygulayarak kendinize seyahat bütçesi yaratabilirsiniz. Sizin de ekleyecekleriniz varsa aşağıdaki yorum bölümüne yazıp listeyi uzatabilirsiniz. 

Bu makalemiz gibi daha birçok gezi ve tatil fikiri Gezintide 1 Adam kanalını da ziyaret edebilir ve ilginizi çekiyorsa Havaalanı Tüyoları isimli yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu