Dünya Turu Öncesi Sağlık Kontrolleri
Yurtdışı Seyahatlerine Çıkmadan Mutlaka Sağlık Kontrolü Yaptırın
Dünya turuna çıkmak konusunda insanın en çok aklına sağlıkla ilgili yaşanabilecek ters durumlar geliyor. Uzun bir süre seyyar bir halde yaşayıp, farklı iklimlere, farklı yemeklere maruz kalmak, çeşitli böcekler tarafından ısırılmak gibi bir çok sağlık değişkeni insanı geriyor. Bu tip durumlar nedeniyle tur’a çıkmadan önce yaptığım hazırlıkları ve yolda sağlıkla ilgili ne gibi önlemler aldığımı listelemek istedim:
SAĞLIK KONTROLLERİ
Check-up: Tam teşekküllü bir hastanede bir dahiliye uzmanı yönetiminde kan, idrar gibi tüm testlerinizi yaptırın. Vücut değerlerinizde bir anormallik var ise yola çıkana kadar bu konuyla ilgili destek alın. Mesela uzun süre ofiste çalışanlarla ilgili d vitamini eksikliği görülebiliyor.
Göz Muayenesi: Dünyayı dolaşmaya çıkıp bulanık görmek istemezsiniz herhalde. Mutlaka göz hekimine görünüp kontrollerinizi yaptırın. Benim gibi lens kullanıyorsanız bunun operasyonunu erkenden organize edin. Yanınızda mutlaka bolca yedek lens olsun. Gözlüğünüzü enfeksiyon gibi her ihtimale karşı yanınızda taşıyın. Bütçeniz yetiyorsa iyi bir güneş gözlüğü edinin. Herhangi bir aksiliğe karşı gözlük ve lens reçetelerinizin fotoğraflarını çekip kendinize e-posta ile yollayabilirsiniz.
Diş kontrolü: Diş kontrolü seyahat öncesi sağlık sürecinin en hayati alanlarından biri. Dişleriniz ne kadar ağrımasa da gidip kontrol ettirin. Gizli bir çürük veya yola çıkmış bir 20 yaş dişi dilini konuşamadığınız bir ülkede canınızı sıkmasın. Öte yandan bazı dolgularınız zamanını doldurmuş ve yenilenme isteyebilir. Tüm bu süreçleri diş hekiminizle mutlaka organize edin. Ben yola çıkmadan önce sağolsun sevgili diş hekimim eskimiş ve yolda bana sorun çıkartabilecek tüm dolguları değiştirdi. Üstelik kendisi seyahatin bir kısmına katılmayı çok arzu edip katılamayınca dev bir indirimle ilk destekçilerimden oldu.
Spor: Uzun süreli bir seyahat zaman zaman ciddi fiziksel efor gerektiren bir durum. Bu nedenle fiziksel olarak kendinizi uzun yürüyüşlere, yokuş tırmanmaya, merdiven çıkmaya, doğada yürümeye alıştırmanız seyahatinizin konforu açısından iyi olacaktır. Üstelik çantanızdaki her gramı hesaplarken vücudunuzda taşıdığınız fazlalıklar size bir fayda getirmeyecektir. Ben bu konuda askere gider gibi beslendiğim için ailem tarafından pek iyi bir örnek sayılmam ama siz yapın.
Aşılar: Dünya seyahatinin olmazsa olmazı aşılarınızı yaptırmak için mutlaka erken davranın. Mesela sarı humma aşısı seyahatten en az 10 gün önce yapılmalı ki vücutta etkileri görülsün. Aşılarınızı olmak için yaşadığınız ildeki Seyahat Sağlığı Merkezi’ne gitmeniz gerekiyor. Bu merkezler belki de ülkenin en iyi işleyen devlet kurumları. Ben İstanbul Karaköy’de işlemleri nasıl yapacağımı sormak için girmişken Sarı Humma ve tifo aşılarımı olup 15 dakikada çıktım. Doktor Zeynep Hanım sizi olmanız gereken diğer aşılarla ilgili de bilgilendiriyor. Gideceğiniz bölgeye göre değişen aşılardan bana polio ve menenjit olmamı da önerdi. Bu aşıları da bazı ilçelerdeki toplum sağlığı merkezlerinde yaptırabilirsiniz. Olduğunuz aşılarla ilgili dökümanları almayı ve aşı karnenize işletmeyi sakın unutmayın. Bu karne bazı sınırlarda sorulabiliyor.
Tüm aşılar ücretsiz olarak yapılmakta ve normalde hiç bir yan etkisi bulunmamakta. Ancak ben istisnai bir durum olarak sarı humma aşısından tam bir hafta sonra etkilenerek bir kaç saat ciddi bir kas ağrısı yaşadım. Ancak çok düşük bir oran bunun gerçekleşmesi.
Sigorta: Yola çıkmadan sağlık sigortası yaptırmanız hem sizi hem de ailenizi ve sevdiklerinizi oldukça rahatlatacaktır. Ben 2125 TL ödeyerek tüm dünyayı kapsayan 1 yıllık seyahat sağlık sigortası yaptırdım. Bu sigortanın muadillerine bankalar veya sigorta acentalarında 4460 TL veya 5240 TL gibi fiyatlar da verilebiliyor. Bu ücretleri ödemenize hiç gerek yok. Tutarsa diye herkese veriyorlar bu fiyatları. Sigortanın teminatı ise 30bin avro.
Doktor arkadaş: Çevrenizde, seyahatte zor durumda kaldığınız acil bir durumda whatsapp veya facebook gibi iletişim kanallarından destek verebilecek doktorlar olup olmadığını soruşturun. Ben bu konuda şanslıydım çünkü tüm sağlık sürecimi yöneten 2 doktor dostum vardı. Hatta kendileri seyahatle ilgili bana çip taktırmayı falan bile düşündüler. Benim rahatlığım onların mesleki pinpiriklerini dengeledi ve orta yolu bulduk. Merve ve Onur’a desteklerinden dolayı teşekkür borçluyum. Dönene kadar onlara emanet sayılırım.
Alınacak ilaçlar: İlaç konusu oldukça kişisel bir durum. Özel ihtiyaçlarınız dışında ağrı kesici, kas gevşetici, ateş düşürücü, ishal önleyici ve pastil türü ilaçları mutlaka yanınızda az miktarda da olsa bulundurun. Tadacağınız yeni lezzetlerin midenizde oluşturabileceği çeşitli etkiler için alka seltzer gibi ilaçları da ekleyebilirsiniz bu listeye. Yolda size destek olacağını düşünüyorsanız vitamin veya mineral destek ilaçlarını unutmayın. Eğer büyük irtifa değişiklikleri varsa seyahatinizde yükseklik ilaçlarını yanınızda bulundurabilirsiniz. Dediğim gibi ilaç listesi oldukça kişisel ve özel ihtiyaçlara bağlı bir durum. Ancak bu listeyi hazırlarken mutlaka bir doktora danışmanızda fayda olacaktır.
Bu makalemiz gibi daha birçok gezi ve tatil fikiri Gezintide 1 Adam kanalını da ziyaret edebilir ve ilginizi çekiyorsa Dünya Turu Öncesi Sağlık Kontrolleri isimli yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.
Bu tarz sağlık kontrolleri yaptirmazsak olmuyor mu? Onu merak ediyorum.
sıkıntı yaşamak istemiyorsanız tavsiye ederim. bazı ülkeler bu konu hakkında oldukça titiz davranıyor. tatil sırasında bir sorun ile karşılaşmanız sizlere daha büyük sorunlarla karşılaşmanızda yardımcı oluyor.