İşte gerçek araplar. Huyumdandır. Bir yere gitmeden mahallelerini, sosyo-ekonomik durumları, politik duruşu, yaşam koşullarını okurum. Fikir edinmek, harcayacağım parayı bilmek, yerel insanların geleneklerine uyum sağlayabilmek isterim. Dubai beni şaşırttı. “Arap” prototipi olarak dünya algısına yerleşmiş hemen hemen bütün önyargıları kırdı.
Bu içerikte neler var?
Arapların Gerçek Yüzü
Burada herkes içten gelen bir istekle, mutlulukla, merakla çalışıyor. Para biriktirmek için bir iki yıllığına çocuklarını, eşlerini, Endonezyalı bakıcılarını toplayıp göç eden expat’ların yaşadığı Jumeirah, Dubai Marina gibi daha gelişmiş bölgelerden tut; Al Ras, Al Souk, Satwa gibi Araplar’ın, Hintliler’in, Pakistanlılar’ın yaşadığı semtlere; Dubai Mall, Emirates Mall, metro, otobüs, minibüs, taka, taksiye kadar her yerini gördüm. Garsonundan çöp toplayanına, inşaat işçisinden manikürcüsüne herkes gülümseyerek, saygıyla, kurallara uyan ama kibarlıktan asla taviz vermeyen bir tavırla işini yapıyor. Bunda Emir korkusu kadar, kendine Müslüman olan gelenekçiliğin da yeri var. Başkasına kötü gözle bakmak, haset gerçekten haram.
Levent mahallesine andıran Jumeirah 1, 2, 3 bölgelerinde göreceğin villalarda yaşayanlar genellikle Emir ailesine mensup. Arap değilsen bu bölgelerde ev satın almana imkan yok. En fazla 99 yıllığına kiralamana izin veriyorlar. Sen öldüğünde ailene geçemiyor, devlete kalıyor.
Her ne kadar Gezip görmek istediğim yerlerden birisi. Arapların bu şekilde olması beni cezbetti diyebilirim. Bunu kaleme alıp sizelere seyahat ipuçları adı altında belirtmek istedim.
Belki vergi ödemediğin bir yerde çalışmaya geliyorsun ama iş kurmak için mutlaka bir Arap’la ortak olma koşulun var. Aynı şekilde vatandaşlık alman da bir yabancı olarak mümkün değil.
Mercedes’in G serisi ilk çıktığında, Emir arabanın satışını ve üretimini yasaklamış, neredeyse bir yıl kadar ondan başkası kullanmamış. Şimdiyse, Emir’in en favorisi olması nedeniyle parası olan G serisine koşuyor.
Gizem’in Hikayesi
Bu Gizem’in anlattığı bir hikaye: Alışveriş merkezlerinde kura doğru orantılı olarak değişen bir altın alma makinesi görmüş. Aynı ATM mantığında çalışıyor, paraları atıyorsun, tam, yarım, çeyrek ne istersen alıyorsun. Bizde düğün salonlarının önüne koysak büyük iş yapar bu sistem.
Ülkenin en önemli kaynağı petrolda azalmalar olması nedeniyle bölgeyi çekici kılmak için yeni yollara başvuruluyor. Bunlardan biri de Abu Dhabi’ye Louvre açmak. Paris’ten bildiniz. Müze olan.
Kadınlar kapalı ama hayatın içindeler. 03:45’te pasaport kontrolündeki memur, 04:12’deki taksi şöförü, plajda sen bikinilerle dolaşırken yanında suya ayaklarını sokanların hepsi onlar. Kolunda Chanel çanta, ayağında simli Tom’s’larla yürüyen, Range Rover’ı 70 km hız sınırının üstüne çıkarıp cezasını kocasına ödeten de.
Alkollü araba kullanmak, uyuşturucu, hırsızlık burada çok çok büyük suç. Dolayısıyla asayiş konusunda doğal bir yöntem gelişmiş: Çalma, çaldırma, sende yok diye başkasınınkine göz dikme.
Arap’ların ter koktuğuna dair olan fikrimizi de burada kırmış olduk. Alışveriş merkezinden, insanına, otobüsünden sokağına her yerde bir gül kokusu hakim. Tertemiz bir millet kendileri.
İçki halka açık alanlarda içilmiyor otellerin büyük komplex’ler olması da bundan. İçerisinde barından gece club’ına her şey düşünülmüş olarak yapılan bu yapılar Ramazan geldiğinde perdelerini dışarıya kapatıyor, hatta kimi durumlarda içki satışını tamamen kaldırıyor.