AKDENİZYURTİÇİ GEZİLERİ

Hatay Gezilecek Yerler – Hatayda Gezilecek Yerler

Antakya Hatay Gezilecek Yerler

Hatay gezilecek yerler bakımından Güneyin en güzel şehirlerinden birisidir. Anadolu’nun bereketli topraklarından payını fazlasıyla almıştır. Tarihi, lezzetleri, konumu ve güzellikleriyle ülkemizin cennet köşelerindendir. Bir zamanlar ülkemin topraklarına katılması için binbir güç ve fedanın gerçekleştiği kadim Anadolu’muzun köşesi. Türkiye’nin Suriye Halep ve Şam üzerinden Ortadoğu’ya açılan kapısıdır. Tabi Ortadoğu’nunda Suriye üzerinden Akdeniz’e açılan kapısı. 3 dinin hoşgörü ile yaşam sürdüğü Hatay gerçekten ülkemizin bir parçası olduğu için mutluluk duyuyorum.

Hatay Gezilecek Yerler

Bir çok tarihi ve dini mekana ev sahipliği yapmanın haricinde, doğal güzellikleri ve nefis yöresel lezzetleriyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakmayı başarıyor. Binlerce yıllık tarihin izlerine bugün hala ev sahipliği yapmaktadır. Öyle ki ne kadar övgüyü hak etse az olduğunu düşünürüm. Şehrin Roma İmparatorluğu döneminde Antakya’nın, Roma ve İskenderiye’nin ardından dünyanın en büyük üçüncü şehri olduğu rivayet edilmektedir. Ayrıca dünyanın ilk olimpiyat niteliğindeki festivalin burada gerçekleştirildiği bilinmektedir. Şehrin tam bir kültür ve tarih mozaiği olarak tanınmasının sebebi ise kesinlikle farklı medeniyetlerin bu topraklarda yaşamış olmasıdır.

Hatay gezilecek yerler bakımından zengin şehirdir. Bu şehirde hem tarihe hem de iyi bir gastronomi gezisine sahip olmak isterseniz 3 gün ayırmanız yeterlidir. Hatay merkezinden gezmeye başlayacaksanız tarihini anlamak için Hatay Arkeoloji müzesinden başlamanızı öneririm. Müze bugün dünyanın en büyük mozaik müzesi olarak bilinmektedir. Müzeye yakın konumda yer alan Hristiyanlığın ilk kiliselerinden birisi olan Saint Pierre Kilisesi görülmeye değerdir. Burası dünyanın ilk mağara kilisesi olarak kabul edilmektedir. 1963 yılında Papara tarafından Hristiyanların hac yeri olarak ilan edilmiştir. Hıristiyanlığın Katolik, Ortodoks ve Protestan olarak mezheplere ayrılmadan önceki ilk kilisesi olduğu bilinmektedir. Etkileyici ve güzel bir yapıdır, ziyaret etmenizi öneririm.

Hatay - Saint Pierre Kilisesi
Hatay – Saint Pierre Kilisesi

Medeniyetlere Ev Sahipliği Yapmış Şehir Hatay

Hatay’da gezilecek yerlerden bir diğeri Habib-i Neccar camidir. Anadolu’nun ilk camisi olma özelliğini taşıyan mekan bugün şehrin en önemli tarihi yapılarından birisidir.

Hatay - Habib-i Neccar cami
Hatay – Habib-i Neccar cami
Hatay - Habib-i Neccar cami
Hatay – Habib-i Neccar cami

Roma dönemine ait bir pagan tapınağının üzerine yedinci yüzyıl da inşa edilmiş olan caminin minaresinin sağında Habib Neccar, solunda Yahya Barnabas ve Yunus Pavlos türbeleri vardır. Farklı dinlerin, dillerin, ırkların, mezheplerin kardeş olduğu bu şehirde Habib-i Neccar Cami hoşgörünün, kardeşliğin merkezi olan benimsenmiştir.

Hatay’ın Tarihi Dokusu

Tarihi bir dokusu, dar ve taş sokakları ile insanı kendine çeken Eski Antakya sokakları görülmeye değerdir. Eski sokakların arasına girmişken Tarihi Affan Kahvesine uğramayı unutmayın. Burada soluklanırken yörenin meşhuru Haytalı‘yı denemelisiniz. Görünüşü benzesede Adana’nın Bici bicisiyle karıştırmayın. Şehrin nefes kaynaklarından bir tanesi şehirden kısa mesafe uzak olan Harbiye şelalesidir. Restoranların şelaleyi parsellediği bir mekan haline gelmiş. Ben böyle bir doğa içerisine bu kadar hiç edilen bir yer az gördüm ve hiçte hoş değil. Ayrıca restoranların kaliteside hiçte iyi değil.

Hatay - Habib-i Neccar cami
Hatay – Habib-i Neccar cami

Şehrin kalbini attığı yerlerden birisi Uzun çarşıdır. Burada yöreye özgü hem alışverişinizi yapabilir hem de keyifli anlar geçirebilirsiniz. Hatay’da ne yenir bölümünde belirteceğim iki efsane mekan Uzun çarşıda kalmaktadır. Kentin dışına çıkıldığında gezilecek yerler listesi genişleyecektir. İlk önerim Titus tünelleridir.

Hatay - Titus tünelleri
Hatay – Titus tünelleri

Bu eşsiz yapının en önemli özelliği, tamamen el emeğiyle yapılmasıdır. Milattan Önce 300 yıllarında Titus ismiyle bilinen Titus Flavius Vespasianus tarafından yaptırılan Vespasianus ve Titus Tüneli’nin yapımı yüzyıllar sürmüş. Bu da tünelin ilgi çekici özelliklerinden biri olmuş. Şehri ve limanı su ve sel baskınından korumak amacıyla yaptırılan Vespasianus ve Titus Tüneli, 950 metre uzunluğa ve 6 metre genişliğe sahiptir. Dağların oyularak yapıldığı tünelin her bir köşesi, yüzyıllar öncesine ait tarihi kalıntılarla doludur. Yine Titus tüneline yakın bir noktada bulunan ve Roma dönemine ait bir mezarlık olan Beşikli mağara görülmelidir. Burası şehrin Samandağ ilçesinde bulunmaktadır.

Musa Ağacı

Hatay - Musa Ağacı
Musa Ağacı

Yine aynı ilçede yer alan Çevlik Ören Yeri görülmeye değerdir. Selevkoslar tarafından kurulmuş olup kent Samandağ ilçesi sınırlarındadır. Tahminen 3000 yıldır ayakta durduğu tahmin edilen Musa Ağacı görülecekler listesine eklenerek gezinti yapılması gerekir. Ağacın şöyle bir hikayesi vardır. Derler ki; Hz.Hızır ve Hz. Musa birlikte Hıdırbey Köyü’nü yakınındaki  Musa Dağı’na çıkarlar. Bu sırada şimdiki Musa Ağacı’nın olduğu yere gelirler. Tam o sırada Hz. Musa çok susamıştır ve bastonunu buraya bırakarak dereye su içmek için yola koyulmuştur. Ardından yola devam ederler. Hz. Musa birden bastonunu unuttuğunu fark ederek, geri dönerler. Vardıkların da asa’nın olduğu yerde yeşermiş bir fidan haline geldiğini görürler. O günden sonra o fidan büyümüş ve Musa Ağacı olarak anılmaya başlamış. Antakya – Samandağ yolu ile Asi nehri arasındaki dağın tepesinde bulunan ve St. Simon Manastırı görülmeye değerdir. Tarihi yapı ayakta kalmayı başarmıştır. Ülkemizin son Ermeni köyü olan Vakıflı köyünü de listeye alarak gezi rehberinize katabilirsiniz.

Hatay’da ne yenir?

İşte bu sözün hakkını veren şehirlerimizden Hatay mutfağı. Tepsi ve kağıt kebabı, künefesi, hatyalısı, tuzda tavuğu, humus ve favası gibi bir çok lezzetiyle gelen ziyaretçilerinin hem midesine hem gözüne hitap etmektedir.

Hatay - Tepsi Kebabı
Hatay – Tepsi Kebabı
Tepsi Kebabı
Tepsi Kebabını Kasapta Yedik

Deneyimlediğim ve lezzetlerine tam not verdiğim mekanlar ise; kebapta Pöç kasabı, künefede Çınaraltı Künefe, Affan kahvesinde Haytalı, Humusçu İbrahim Ustada Humus denemenizi önereceğim lezzet ve mekanlardır.

Hatay’a Ulaşım

İstanbul ve bir çok ilimizden havayoluyla ulaşım sağlanabileceği gibi ile ülkemizin her yerinden otobüs ile şehre varabilirsiniz. Hatay gerek tarihi gerek kültürüyle ülkemizin nadide köşelerinden birisi. 3 günlük bir geziyle şehri keşfedebilirsiniz. Evinize eminim ki keyifli anılarla dönebilirsiniz. Hatay ise gerçekten her türlü övgüyü hak ediyor. Tabi birazda eleştiri yapmadan geçemeyeceğim. Şehrin merkezindeki varoş görüntü yıllar içinde giderse çok daha güzel bir şehir olacağı kesin.

Bu makalemiz gibi daha birçok gezi ve tatil fikiri Gezintide 1 Adam kanalını da ziyaret edebilir ve ilginizi çekiyorsa Cape Town Helikopter Turu isimli yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.

3 Yorum

  1. Benim Güzel memleketim. Neydine oldu. Depremden sonra hatayim yok oldu. Umarım en kısa sürede eski hatayim tekrar eskisi gibi olur.

    1. Rabbim tekrarını yaşatmasın. Çok üzücü bir olay yaşadık. Tekrar böyle bir felaket yaşamayız inşallah.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu