AKDENİZYURTİÇİ GEZİLERİ

Kaş Gezi Rehberi – Kaş Gezilecek Yerler

Antalya Kaş Gezisi

Kaş Gezi Rehberi ve Kaş Gezilecek Yerler adı altında oluşturduğumuz gezi yazımıza hepiniz öncelikle hoş geldiniz. Antalya Kaş gezimiz sayesinde artık merak ettiğiniz Kaş bölgesini daha iyi tanıyacaksınız. Büyük şehirlerde yaşayan insanların güneyde ufak bir yere yerleşme hayalleri vardır hep. İşte Kaş, o insanların hayallerinde yerleşmek istediği ufak kasaba figürünü temsil ediyor olabilir.

Kaş Gezi Rehberi

Kaş’a dair en ilginç nokta diğer sahil kasabalarına göre oldukça gelişmiş olması. Ancak bahsettiğim gelişmişlik zihinsel bir gelişmişlik. Kaş’ın yerlisi, gelen yerli ve yabancı turisti yolunacak tavuk olarak görmüyor ve ona misafiri gibi davranıyor. Bu durumda Kaş’a sonradan gelip yerleşen insanların sosyo-kültürel yapısının da payı büyük. Özellikle büyük şehirlerden gelen bu insanlar oldukça bilinçli olmalarının yanında Kaş’ın bozulmadan gelişmesine imkân sağlamışlar.

Kaş1
Kaş1

 

Kaş’ın sempatikliğini koruyup, bozulmamasının bir diğer önemli nedeni ise coğrafi konumu olmuş. İlçeye en yakın havaalanları olan Antalya yaklaşık 200, Dalaman ise 150 km uzaklıkta. Büyük şehirlerden karayoluyla ilçeye ulaşım ise oldukça virajlı bir yoldan sağlanıyor ve uzun sürüyor. Bu nedenlerle kitle turizminin vahşiliğinden bir nebze kaçabiliyor Kaş. 

KAŞ GEZİLECEK YERLER

Genelde Türkiye’nin güney beldelerinde, senede bir kaç gün de olsa sıcak denizlere inme fantazilerini gerçekleştirebilen Rus turistler ise Kaş’ta oldukça az bulunuyorlar. Bunun en önemli nedeni Kaş’ta her şey dâhil sisteminin uygulanmaması ve büyük otellerin yer almaması. 

Diğer yandan daha kahvaltı sofrasında şey dâhilin dibine vurmak için rakıyı birayla içen Ruslara, ilçede çok fazla cazip gelecek bir şeyler bulunmaması da bu durumu perçinliyor. Rus nüfusunun azlığına karşı Kaş, yabancı turistlerin özellikle de Britanyalıların oldukça ilgi gösterdiği bir yer. Hatta ilçeye ramazan ayı gibi yerli turistin az olduğu bir dönemde giderseniz, kendinizi kocaman bir Irish Pub’a düşmüş gibi hissedebiliyorsunuz. Bunun en önemli nedeni ise Türkiye’nin diğer yerlerine kıyasla olan bozulmamışlığı, yerli halkın tavırları, birçok aktiviteye imkân sağlaması. Sözü daha fazla uzatmadan Kaş Gezilecek yerler hakkında detaylı bilgilere geçelim.

Kaş – Kaputaş Plajı

Kaş - Kaputaş Plajı
Kaş – Kaputaş Plajı
Kaş - Kaputaş Plajı-2
Kaş – Kaputaş Plajı-2
 

Özellikle Kaş’ın en önemli turist çekim silahlarından biri sualtı turizmi. Dünyanın dört bir yanında dalış meraklıları yıl boyu Kaş ve çevresine dalış yapmaya geliyorlar. Hatta Kaş ve civarı dünyada dalış otoriteleri arasında en önemli 10 dalış merkezinden biri olarak gösteriliyor. Bu sebepten ilçede birçok dalış okulu da mevcut.

Kaş son yıllarda hem bozulmamış olması hem de turistik olarak pompalanması nedeniyle oldukça fazla ziyaretçi almaya başlamış. Bu kadar insanın ilçeye gelmesi doğal olarak kanalizasyon gibi birçok altyapısal soruna neden olmuş.

Diğer yandan ilçeye yapılan yeni marinanın denizi ve ilçeyi nasıl etkileyeceği ise ayrı bir merak konusu. En büyük gelir kaynağı turizm ve özellikle deniz turizmi olan bir ilçenin altyapısal sorunlarını çözerek, marinanın da doğaya verebileceği olumsuz etkileri en aza indirerek bir yol haritası çizmesi çoğu insanın ilçeyle ilgili temennisi.

Kaş, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi ve birçok özelliğine rağmen makul bir fiyat düzeyine sahip. Her ekonomik sınıftan insanın tatil yapabileceği Kaş’ta, işletmeler çoğunlukla verdikleri hizmetin kalitesine göre ücret talep ediyor. Bu nedenle Türkiye’de şişirilmiş birçok tatil merkezinde rastlayabileceğiniz fahiş fiyatlar genelde görülmüyor.

Kaş’ın En Güzel Yeri

Kaş’ın en güzel özeliklerinden biri isterseniz Küçük ve Büyük Çakıl’da deniz kenarındaki ücretsiz şezlonglarda gün boyu güneşlenen foklar misali yatabilmeniz, isterseniz de aktiviteden aktiviteye koşabilmeniz. 

Küçük Çakıl Plajı, Kaş’ın ana plajını oluşturuyor. Adından anlaşılacağı gibi ufak çakıl taşlarından oluşmuş bir plaj. Ancak buraya çok güzel bir çözüm bulunmuş ve oteller tarafından kat kat iskeleler inşa edilmiş. Bu iskeleler hem görsel olarak rahatsız edici değiller hem de girişleri ücretsiz. 

Böylelikle siz sadece yediğiniz içtiğiniz şeylere ücret ödüyorsunuz ve plajdan da taşla çakılla uğraşmadan yararlanıyorsunuz. Büyük Çakıl ise Kaş’ın merkezinin birkaç yüz metre dışında daha büyük taşların olduğu bir plaj. Burası Küçük Çakıl’a göre daha sakin ve daha bakir.

kaş2
kaş2

Kaş’ın merkezinde genelde ufak dükkânlar, kafeler, barlar ve lokantalar bulunuyor. Çarşısının diğer sahil kasabası çarşılarından pek farkı olmasa da bazı sokaklarda çok başarılı tasarım mağazalarını bulmak mümkün. Merkezden biraz ilerlediğinizde ise Likyalılardan kalan antik tiyatroyu görebilirsiniz. Yine Kaş’ın içinden yaklaşık 3 km yürüyerek Kaş’ı çevreleyen Çukurbağ Yarımadası’nı keşfedebilirsiniz. Öte yandan yeşil pasaportunuz veya geçerli Schengen vizeniz varsa Kaş’a hemen 20 dakika mesafedeki Meis adasını da ziyaret edebilirsiniz.

Kaş sakinliğiyle birlikte daha önce de söylediğim gibi birçok aktiviteyi de yapabileceğiniz bir yer. İlçede bulunan birçok turizm acentesinden çeşitli turlar satın alabilir, Kaş ve çevresini dolaşabilir. Yamaç paraşütü, dağ yürüyüşü, kano gibi faaliyetlerde bulunabilirsiniz. Özellikle dağ yürüyüşü için Kaş çevresinden geçen “Likya Yolu” dünyaca ünlü bir yürüyüş parkuru olarak tanınıyor. Kaş’ın artık sembolü olan dalış konusunda ise yine acentelerden yardım alabilirsiniz.

Kaş dalış resimleri
Kaş dalış resimleri

Kaş çevresinde de birçok ilginç yer bulunduran bir konuma sahip. İlçeden günü birlik olarak yapabileceğiniz turlardan biri Kekova Turu. Ancak bu tur iki türlü gerçekleştiriliyor. Bazı turlar doğrudan Kaş merkezden teknelerle yapılırken, benim de katıldığım ve daha çok yer görebileceğiniz tur Kaş merkezden araçlarla yaklaşık 45 dakika Üçağız’a gidilip oradan teknelere binilerek yapılıyor. 

Böylelikle Kekova Adasını ve civarını günü en verimli şekilde kullanarak tekneyle gezebiliyorsunuz. Bu turun bence en önemli iki ayağını binlerce yıl önce bir deprem sonucu denizin onlarca metre altına çöken batık Likya kenti Dolichiste ve Simena (Kaleköy) oluşturuyor. Özellikle Simena’ya gittiğinizde üşenip kaleye çıkmazlık etmeyin. Ne demek istediğimi kalenin tepesinden manzaraya daldığınızda anlayacaksınız.

Kaş Likya Kenti

Kaş Likya Kenti
Kaş Likya Kenti

Hazır güneye inmişim, güneşin kumun tadını çıkartırım diyecekseniz ise sizlere iki önerim olacak. Öncelik Türkiye’nin tanıtımı için basılan neredeyse her turizm kitapçığında fotoğrafı bulunan Kaputaş Plajında. Kaputaş’ın en önemli özelliği denizin günün çeşitli saatlerinde aldığı turkuaz rengin tonları. Kaputaş’a vardığınızda manzaraya çok dalmayın çünkü sizleri inilecek 187 adet basamak bekliyor. Doğal bir plaj olmamasına rağmen bence denizi bölgede girebileceğiniz en güzel deniz.

Kaş Patara

Kaş Patara
Kaş Patara

Bir diğer alternatif ise 18 km uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun kumsalı olan Patara. Caretta caretta’larında en önemli üreme bölgelerinden biri olan kumsalda zaman zaman kendinizi uçsuz bucaksız bir çölde hissedebilirsiniz. 

Ancak deniz konusunda Kaputaş’daki kaliteyi beklemeniz hata olur. Hemen kumsalın yakınında bulunan ve Noel Baba’nın doğum yeri olduğu düşünülen Patara antik şehrini gezerken ise dünyanın ilk parlamentosunu da ziyaret edebilirsiniz. Kaş’a kadar gitmişken Likya’nın başkenti Xanthos’u es geçmek olmaz. 

Tarihte teslim olmak yerine topluca intihar eden gururlu halkıyla anılan Xanthos, bölgede yer alan ancak değeri çok bilinmeyen bir antik kent. Sokaklarında ve evlerdeki mozaikler, sokaklarında gezerken dikkatiniz çekecek yüzyıllara dayanamış kiremit renkli kanalizasyon boruları ve onlarca kaya mezarıyla gerçekten çok heyecan verici bir kent Xanthos. Ancak şehirdeki kazılarda bulunan en görkemli ve önemli eserleri görmek isterseniz bir Türkiye klasiği olarak biraz uzağa, Londra’daki British Museum’a uzanmanız gerekecek.

Kaş Xanthos

Kaş Xanthos
Kaş Xanthos

Saklıkent Kanyonu ise tatile biraz heyecan katmak için güzel bir alternatif olabilir. Ancak tatile heyecan katmak yerine vücudunuza yeni yaralar da katabilme ihtimaliniz de oldukça yüksek. Bu nedenle yumuşak yumuşak kanyondaki ilk parkurları geçtikten sonra geri dönmeniz benim size tavsiyem.

Kanyon çıkışında ise nehrin debisinin yüksek olduğu noktadan kendinizi bırakarak hem çıkışa giden kısa yolu kullanabilir hem de ziyaretinize çok eğlenceli bir son verebilirsiniz. Tabi kanyonda buz kayganlığında kayaların üzerinde ceylan gibi sekme çabası esnasında pekmezinizi akıtmadıysanız.

Kaş’ta Ne Yenir? Ne İçilir?

Kaş her türlü damak tadına ve bütçeye hitap eden lokantaları barındırıyor. Ancak bir Akdeniz kasabasında doğal olarak sebze ve deniz ürünleri en öne çıkan lezzetler. Makul fiyatlara yerel ev kadınlarının yaptığı yemeklerini tadabileceğiniz bir lokanta olan Bi Lokma “Mama’s Kitchen” bence oldukça başarılı bir işletme.

Ancak tek sorun özellikle akşam yemekleri için önceden rezervasyon yaptırılması gerekliliği. Çok ucuz olmasa bile Kaş’ın belki de en ünlü lokantası olan Bahçe Balık özellikle deniz ürünleri konusunda iyi bir adres olabilir. Deja Vu ise denk gelirseniz The Smiths dinleyip, gün batımını izleyerek bir şeyler içmek için ideal bir mekân olarak denenebilir.

Kaş’da birçok deniz ürününün tadına bakmak mümkün ancak Kekova adasında yakalanan en önemli deniz ürünü Karavida. Bir deniz kabuklusu olan Karavida’nın özellikle ızgarası deniz ürünlerini sevenlerin tuzlu fiyatına rağmen tadına bakması gereken bir lezzet.

Kaş’ta Konaklama

Kaş özelikle yaz mevsimlerinde çok yoğun talep gören bir tatil beldesi. Bu nedenle yüksek sezonda doğal olarak kalacak yer fiyatları oldukça yüksek oluyor. Diğer yandan da ilçeye gelecek olanlar rezervasyonlarını çok önceden yaptırıyorlar. Bu nedenle Kaş’a gitmeden önce kalacağınız yeri iyi araştırıp, erken karar verip, ona göre harekete geçmelisiniz.

2 Yorum

  1. Burada erken zamanda villa rezervasyonu yapıp. Gece gundu manzara keyfinicikartmanizi öneriyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu