Tekirdağ Köftesi Nerede Yenir? Uzun zamandır sizlere gastronomi yazısı yayınlayamadık. Malum yaz aylarında gezme tozma faslından yazmaya fırsat kalmadı. Gezme arzusu, yaz mevsiminde kendini iyice hissettiren bir arzu. Gezgin ruhumuzun “gel-git”leri yine yazın yine şiddetlendi.
Bazen sadece haftasonları, bazen de “uzatılmış haftasonu” gezileri ile yaptığımız Kuzey Ege kaçamakları hem denize girmek için hem de lezzet şöleni için birebir. Marmara Denizi ve Karadeniz bize göre pek “denize” benzemediği için ve yazın sıcağında İstanbul’un keşmekeşinden kaçıp, soluğu Kuzey Ege’de aldık.
Ne için? Mis gibi Ege denizi için, ve tabii ki yerel lezzetler için… Tekirdağ’da köfte, Keşan’da satır et, Assos civarında ahtapot, Adalarda kalamar, ıstakoz, Gelibolu’da sardalya. Türkiye’nin yemek başkenti Gaziantep ise, deniz ürünleri başkenti de Çanakkale’dir.
Kuzey Ege kaçamakları adı altındaki ilk yazım Tekirdağ. Haftasonu Ege sahillerinde kaçamak yapmak için iki alternatif var. Birincisi cuma iş çıkışı yola çıkacaksınız, geç saatte Çanakkale civarına varıp bir gece konaklıyacaksınız, ertesi gün uykunuzu alıp, Adalara veya Assos’a devam edeceksiniz. İkincisi ise cumartesi sabahın köründe 03:00-04:00 gibi yola çıkıp gideceğiniz yere 09:00’da varacaksınız.
Biz genelde ilk alternatifi seçeriz, her ne kadar ilk gece otel parası vermek zorunda kalsakta, Tekirdağ’da köfte yemeden gitmek olmaz. Tekirdağ İstanbul’a yakın olmasının yanı sıra şehirden uzaklaştığınızıda hissedibileceğiniz hem yeni lezzetlerin hemde huzurun izini sürebileceiniz bir kent.
Bu içerikte neler var?
Tekirdağ Köftesi Nerede Yenir?
Ya Özcanlar yada Serinoğulları . Özcanlar’dan çok eski bir yazımda bahsetmiştim. Eğer merkezdeki ilk şubesinde yerseniz güzel, ama siz siz olun sahil yolu üzerindeki elektronik cihazlarla sipariş alınan yeni şubelerinde yemeyin.
Özellikle öğlen az yemek yediğimiz için akşam için idmanlıydık. 3 kişi olunca Özcanlar mı daha güzel yoksa Serinoğulları mı daha güzel testini yaptık. Önce sahil yolunda Özcanların yeni açılan şubelerinde durduk ve 3 kişi için 2 porsyon köfte siparişi verdik.
Yeni açıldığından mıdır nedir çok kalabalıktı, sipariş çok gecikti. Gelen köfteler hafif yanmıştı suyu kaçmıştı. Porselen kare tabaklarda verilen köfteler kendini lüks bir restorandaymışsın hissi veriyordu. Nedense epey bir aç olmamıza rağmen köfteler bize çokta aman aman güzel gelmedi.
Yoğurt güveçlere konmuş olmasına rağmen o da sınıfı geçemedi. Hem çok bir yavan hemde sulu geldi. Daha sonra yemek üzere bir porsyon tahinli hayrabolu tatlısı sardırdık ve hesabı ödedik.
Tekirdağ’daki ikinci lezzet durağımız ise 15 dakika sonra Tekirdağ’ı çıkıp Çanakkale’ye doğru giderken 7 km sonraki Serinoğulları oldu. Ben oldum olası buranın köftesini tek geçerim. Ağızda lezzet patlamaları yaratan köfteler asla kurumuş ve suyu kaçmış olarak gelmez.
Isırdığın zaman etin suyu ve yağı ağzının içine akar. Köfteni biraz acı sosa batırırsın, hoppp sonra mideye. İnsan gibi yiyelim dedik ama yine 3 kişi için 2 porsyon söyledik. Domatesi biberi de tam istediğim gibi közlenmiş geldi. Ocak başındaki Kasım Usta ve Recep Usta işinin ehli kişiler, köfteyi severek pişiriyorlar.
Köftenin Sırrı Nedir?
İşletmecisi Ali Bey’e sorduk, nedir bu köftenin sırrı diye. Tabii ki tecrübeymiş. İçindekiler %100 dana eti, karbonat, kimyon, kekik ve ekmek içi. Köftelere form verildikten sonra mutlaka buzdolabında 1 gün beklemesi lazımmış.
Buranın yoğurdu da bence efsanedir. Koca bir tavadan alınan iki kaşık yoğurt bir porsyon ediyor. Yoğurt öyle sert ki çatalla bile yersin. Dondurma mı yiyoruz, kaymak mı yiyoruz yoksa yoğurt mu belli değil.
3 kişi için 2 porsyon Özcanlar’da 2 porsyon da Serinoğulları’nda yedik. Kesinlikle Serinoğulları çok daha başarılı. Doyduk mu doyduk, ama gözümüz doymadı.
Meryem’in tavsiyesi ile musallat olduğum Serinoğlulları’nın patlıcan güvecinden de ortaya söylemeden edemedik. Toprak güveçte piştiği için zaten muazzam bir yemek. Bir de ustam kemikli kuzu etini basınca, film kopuyor. Kemikli kuzu etinin lezzeti istisnai denecek kadar güzel. Zaten herkez iki çatal atınca tabağın dibi hemencecik göründü.
Serinoğulları’nda köftenin porsiyonu 80 TL, çiğ olarak alabilirsiniz, kilosu 400 TL. Hesabı öderken burda da yine bir porsyon peynir helvasını paket yaptırdık.
Arabaya binmeden önce kaportanın üstünde Özcanlar’ın tahinli hayrabolu tatlısını ve Serinoğulları’nın peynir helvasını koyduk.
Bir çatal ona bir çatal buna derken, yiğidi öldür ama hakkını yeme. Özcanlar’ın tahinli hayrabolu tatlısı, Serinoğulları’nın peynir tatlısına fark atıyor. Hayrabolu tatlısı Kemalpaşa tatlısına benziyor, ama boyut olarak daha büyük. Üzerine önce tahin konmuş, sonra kaymak, üstüne de bolca fındık. Şerbeti de kaymağı da asla insanın içini baymıyor.
Otobüsle bile 2 saatte ulaşabileceğiniz Tekirdağ’a mutlaka bir haftasonu gidin. Sadece köfte yemeye bile gitmeye değer.