İPUÇLARI

Uzun Uçuşlarda Dikkat Edilecekler

Uzun Uçuşlarda Bunlara Dikkat Edin

Uzun uçuşlarda dikkat edilecekler ve edilmesi gerekenler ile ilgili sizlere bir takım önerilerimiz var. Gitmek eyleminin şüphesiz ki müptelasıyız. Günümüzde bu eylemi en hızlı gerçekleştirebileceğiniz araç ise uçaklar. Özellikle son dönemde havayolu firmaları arasında yaşanan ciddi rekabet sayesinde uzak mesafeli uçuşlar bütçesel olarak nispeten ulaşılabilir bir hal aldı. Ancak ucuz uçak biletini bulmakla da iş bitmiyor. Uzun Uçuşlarda Dikkat Edilecekler ‘e gelin birlikte göz gezdirelim.

Uzun Uçuşlarda Dikkat Edilecekler

Her şeyin bir bedeli olduğu gibi uzun uzak mesafelere uçakla gitmenin de fizyolojik bazı bedelleri var. Özellikle uzun uçuşlar sonrası birçok insanın şikâyeti uçaktan dayak yemiş gibi inmek. Hava basıncındaki değişiklikler, uzun süre aynı pozisyonda oturmak, vücuttaki su kaybı gibi birçok neden bu duruma zemin hazırlamakta. Uçaktan patates çuvalı gibi inmemek adına yapılacaklar aşağıda:

Uçuş Öncesi:

Havayolu seçimi: 

Uçağa binmek için temel şart bilet almak. Birçok insan saatlerini ayırarak gideceği yerlere doğal olarak en ucuz bileti bulmaya çalışıyor. Seyahat bütçelerindeki en büyük kalemlerden olan uçak biletlerine bakarken eğer biraz esnekliğiniz var ise fiyatlarla birlikte seçeceğiniz havayolunun uçak türü ve modeli, koltuk aralığı, uçak içi eğlence sistemleri, yeme-içme servisi gibi özelliklerini de inceleyin.

Kısa uçuşlarda önemsiz olan detaylar uzun uçuşlarda hayat kurtarıcı olabiliyorlar. Biletinize biraz daha para ödeyip daha konforlu bir havayolunu kullanmak size uzun uçuşlarda birçok avantaj sağlayacaktır. O nedenle uzun uçuşlara bilet alırken sadece fiyat değil, fiyat-performans araştırması yapın.

Koltuk seçimi: 

En uygun havayolunu buldunuz, biletinizi aldınız. Ancak iş bununla bitmiyor. Uçaklarda koltuk seçimi de oldukça önemli. Bu nedenle uçuş öncesi mutlaka koltuk seçiminizi şansa bırakmamalısınız. Öncelikle SeatGuru üzerinden uçacağınız uçağın en iyi koltuklarını öğrenmelisiniz. Ardından havayolunun size ne zaman online check-in imkanı sağladığını kontrol etmelisiniz.

Böylece online check-in başlar başlamaz uçaktaki en iyi koltukları kapabilirsiniz. Uzun uçuşlar için yapabileceğiniz en güzel koltuk hareketi acil çıkış kapılarındaki koltukları edinmek olacaktır. Bu koltukların önü boş olduğu için size çok geniş bir hareket alanı sağlayacaktır. Ancak acil çıkış kapılarındaki koltukların ilk biten koltuklar olduğunu belirtmek de gerek.

Üstelik çoğu havayolu bu koltuklara güvenlik gerekçesiyle online check-in imkanı tanımamaktadır. Bu nedenle havaalanına biraz daha erken gidip bu koltukları kapabilirsiniz. Nasıl akıllıca bir hareket yaptığınızı uçuş esnasında anlayacaksınız. Bavulunuzu teslim ederken mutlaka uçağın boşluk durumunu da sorun. eğer uçak boş ise orta üçlülerden birinden koltuğunuzu alın. Eğer uçak yeterince boş ise üçlü koltuğa uzanıp, rüyalar eşliğinde yolculuğunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

uçak içi
uzun uçuşlarda dikkat edilecekler

 

Kıyafet seçimi: 

“Beyoğlu’na kravatsız çıkılmazdı.” insanlarından değilseniz uzun uçuşlar öncesi olabildiğince bol ve rahat kıyafetler giyin. Bunun temel nedeni kabin basıncı nedeniyle vücudunuzun şişecek olması. Dar kıyafetler uçuş esnasında size sadece sıkıntı verecektir. Olabildiğince az takı ve aksesuar kullanın ve saat takmayın. Uçakta kimseye bir şey kanıtlamak zorunda değilsiniz. Hayatınızın aşkıyla uçakta karşılaşacaksanız merak etmeyin o sizi en salaş halinizle de beğenecektir.

Gözlük takın: 

Bu dört gözleri ilgilendiren bir öneri. Lens kullanıyorsanız çıkartın. Uzun uçuşlardaki kabin içindeki havanın kuruluğu belli bir süre sonra lenslerinizin kurumasına ve gözünüze batmasına neden olacaktır. Diğer yandan muhtemelen kısa veya uzun bir süreyi uyuyarak geçireceksiniz. Bu nedenle gözlük kullanın.

Dinlenin: 

Uzun uçuş zaten yorucu bir şey. Bir de bunu yaparken yorgun olmayın. Buna oldukça dikkat edin. Uçuşunuz öncesi dinlenin. İşlerinizi son dakikaya bırakmayın.

Uçuş Esnası:

El bagajı: 

Uçağa bindiğinizde yerleşirken kalkış esnasında ihtiyacınız olacak şeyleri alıp el bagajınızı baş üstü dolaplara yerleştirin. Zaten acil çıkışta oturuyorsanız buna mecbursunuz. Ancak diğer koltuklarda da bunu yapın. Saatlerce bacaklarınızın sahip olduğu kısıtlı alanı daha da daraltmayın. Zaten kalkıştan sonra kalkar neye ihtiyacınız varsa alırsınız. Tabi dikkat edin kimsenin kafaya gülle gibi indirmeyin çantaları.

Sakız: 

Kalkış sonrası kulaklarınızda oluşacak basınç değişikliklerinden kaynaklı rahatsızlıkları önlemek için uçuş esnasında sakız çiğneyin. Mümkünse naneli nefesinizi açacak çeşitleri tercih ederseniz kalitesiz kabin havasının etkisini de azaltabilirsiniz.

Ayakkabıları çıkartın: 

Rokfor aroması üreten ayaklarınız yok ise ayakkabılarınızı mutlaka uçuş esnasında çıkartın. Üşümek haricinde de giymeyin.  Genelde iyi havayollarında uzun uçuşlarda bir kit dağıtılır. Bu kitin içerisinde patikler bulunur. Ayakkabınızı çıkartıp bunları kullanın. Zaten uçakta cıbıl ayaklı bir çok kişiyi dolanırken göreceksiniz. Bu arada uçuş sonrasında 1,5 porsiyon haline gelecek ayağınıza giyecek rahat bir ayakkabı seçmeniz de faydalı olacaktır.

Hareket edin: 

Uzun uçuşlarda mutlaka ve mutlaka saatte bir ayağa kalkıp egzersizler yapın. Egzersiz yapın demek tabi koridorda kağıttan topla kaleden kaleye veya kolbastı oynamak değil. Kimseyi rahatsız etmeden, uçağın içinde kısa yürüyüşler ve acil çıkış kapısı civarındaki boşluklarda aşağıdaki gibi hareketler yapmak. Bunun temel amacı vücudunuzda yüksek basınç nedeniyle saçmalayan kan akışınızı düzenlemek. Eğer kalkacak durumda değilseniz oturarak da yapabileceğiniz bir çok egzersiz bulunmakta. Önemli olan uzuvlarınızın bir şekilde hareket ettirilmesi. Aksi takdirde Derin Ven Trombozu yani damarlarda pıhtı oluşması gibi ciddi rahatsızlıklarla bile karşılaşmak mümkün. Unutmayın nerede hareket orada bereket.

Su için: 

Öyle böyle değil kana kana için. Uzun uçuşlarda siz fark etmeseniz bile vücudunuz çok ciddi su kaybı yaşamaktadır. Bu nedenle düzenli olarak su içmelisiniz. Diğer yandan su içmek kan basıncınıza da faydalı geleceğinden sizi rahatlatacaktır. Bir de çok su içerseniz daha sık tuvalete gidip hareket etmiş olursunuz. Kabin görevlilerinden su istemek zorunda da değilsiniz. Bazı havayollarının uzun uçuşlarında tuvaletlerin hemen yanlarında bardak ve su sebilleri bulunmakta veya sürekli su servisi yapılmakta. Bu sayede hunharca su tüketebilirsiniz.

Nemlenin: 

Kabin içerisindeki hava hayatınızda karşılaşabileceğiniz en kuru havalardan biridir. Bu nedenle yanınızda bir nemlendirici bulundurun. Hanımlar zaten genelde yanlarında taşıdıkları için çok büyük sorun yaşamayacaklardır ancak erkeklerde ufak bir tüp alabilirler. Böyle bir kozmetik yardım nemin olmadığı kabinde sizi iyi hissetirecektir.

Yeme-içme: 

Yemek işi oldukça kritik bir konu. Eğer özel bir durumunuz var ise mutlaka havayolu şirketinin size sunduğu özel yemek tercihlerine uçuş öncesi göz atın. Unutmayın siz tüm bu hizmetlerin parasını peşin ödediniz. Yemek konusunda acele etmeyin. Yavaş yiyin. Genelde oturduğunuz için hazım süreniz normalden yavaş olacaktır. Bol sıvı tüketin. Çok fazla alkol tüketmeyin. Uçakta içtiğiniz içkiler normalden daha hızlı ve güçlü etki göstereceklerdir. Bu nedenle sarhoş olmak için değil keyif için için. Fazla ağır olmayan içkileri tercih etmek doğru olacaktır. Eğer uyku sorunu yaşıyorsanız bir miktar içki ile bunu çözebilirsiniz.

uçuş sırasında atıştırma
uçuş sırasında atıştırma

 

Uyuyun: 

Askere gidenler bilirler uyumak en iyi zaman geçirme yöntemidir. Uzun uçuşlarda uyumak yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Koltuğunuzu hafifçe yatırıp uykuya dalmaya çalışın. Kabin içerisindeki gürültü ve ışık sizi rahatsız ediyorsa uyku maskesi ve kulak tıkacı kullanın. Birçok havayolu şirketi dağıttıkları kitlerde uyku maskesi bulundurmaktadır. Uçakta dağıtılan yastıklar sizi kesmiyorsa şişirilebilir boyun yastıklarından kullanabilirsiniz. Müzik dinleyerek uyuyabilenlerdenseniz de gürültü kesici özelliği olan kulaklıklardan kullanmanız kabin için gürültüden kurtulmanızı sağlayacaktır. Uyurken mutlaka ve mutlaka kemerinizi bağlı tutun. Eğer battaniye örttüyseniz üstünüze onun üzerinden bağlayın ki herhangi bir türbülans durumunda kabin görevlileri sizi uyandırmak zorunda kalmasın.

uçuş navigasyonu
uçuş navigasyonu

 

Can sıkıntısı: 

Uzun uçuşlar sıkıcıdır. Bu yüzden sıkıntınızı giderecek çözüm yolları bulun. Yol bitmedikçe her şey batmaya başlar. Bu nedenle kendinizi oyalayacak şeyler yapmanız gerekir. Uzun uçuşlar için birçok havayolu firması oldukça başarılı uçak içi eğlence sistemleri geliştirmiştir. Uçakta filmler izleyip, müzik dinleyebilir isterseniz oyunlar oynayabilirsiniz. Yok zaten hayatımız monitör başında geçiyor derseniz klasik yöntemler olan okumak veya yazmak hayat kurtarır. Özellikle yazmaya merakınız varsa vaktin nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Diğer yandan gitmekte olduğunuz ülkenin dilinden temel kelime ve cümleleri öğrenmeye çalışabilirsiniz. Kolay sosyalleşebilen biriyseniz çevrenizde gözünüze kestirdiğiniz bir komşunuzla iletişime geçebilirsiniz. Bu sayede hiç beklemediğiniz insanlardan bir sürü enteresan hikâye dinleyebilirsiniz. Tabi sosyalleşeceğim diye kimseyi de darlamayın. Günümüzde kimi firmalar uzun uçuşlar için kablosuz internet hizmeti sunmaya başladılar. Yanınızdaki akıllı cihazlarla bu hizmetten de yararlanabilirsiniz.

Uzun uçuşlarda film izleyin. Ben genelde seri filmleri izleyerek vakit geçirmeyi seviyorum. Böylece seyahatim daha çabuk geçiyor. Buna benzer alternatifler bulabilirsiniz. Böylece sizinde uçuşlarınız rahat geçer.

Uzun uçuşlar her ne kadar sıkıcı ve yıpratıcı olsalar da heyecanlıdırlar. Giderken karşılaşılacak şeylerin merakı, dönerken de eve gidecek olmanın keyfini barındırırlar. Bu nedenle her türlü tadını çıkarmaya çalışın. Bir de kabin memurlarına iyi davranın. Onlar size hizmet etmekten çok sizin güvenliğiniz için uçaktalar. Üstelik yıpranma payı nedeniyle en erken emekli olunan mesleklerden birini yapıyorlar.

Velhasılıkelam hayat kısa, yargılamak değil anlamak için uzaklara seyahat edin.

Bu makalemiz gibi daha birçok gezi ve tatil fikiri Gezintide 1 Adam kanalını da ziyaret edebilir ve ilginizi çekiyorsa Dünya turu için para biriktirme yolları isimli yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu