İPUÇLARI

Uçak Yolculuğu Yapacaklar İçin Havaalanı Tüyoları

Havaalanında Bilmeniz Gereken Önemli Bilgiler

Havaalanı Tüyoları pek çok gezgin tarafından merak edilen durumlardan birisidir. Havaalanları, vakit geçirilmesi eğlenceli, binbir çeşit insanın gözlemlenebileceği sosyal alanlar. Özellikle pasaport kontrolünü geçtikten sonra hissedilen o sınırsız, kültürler çorbası ortam insanı seyahat havasına sokan önemli bir unsur. Aynı zamanda havaalanları dünyadaki en pahalı ve en sıkı korunulan mekanlardan. Bu noktada havaalanlarında hem zaman hem de para tasarrufu yapmak için bazı ipuçları bulunuluyor.

Bavul

  • Bavulunuzu kişiselleştirin. Üzerinize paşa dedenizin resmini bastırtmayın tabi ama çeşitli etiketler veya yapıştırmalarla bavulunuzun özellikle bantta ayrışmasını sağlayabilirsiniz. En kötü ihtimal çeşitli renkte ipler dolayın kulplarına.
  • Kırılma riski olan bavullar kullanmayın. Alanlarda çoğu bavul oradan oraya atıldığı için kolayca hasar görebiliyor. Bu noktada kaybı sebebiyle çok yas tutmayacağınız fiyatlardaki bavulları kullanabilirsiniz.
  • Kabin bagajına sığmaya çalışın. Bu hem check-in hem de uçaktan inip gitmek istediğiniz yere ulaşmak konusunda size konfor ve zaman kazandıracaktır.

Güvenlik

  • Mümkünse kemersiz pantolonlar giyin. Değilse kemeri önceden çıkartın. 
  • Bot yerine spor ayakkabı giyin. Böylece bomba sakladığınız şüphesiyle havaalanında galoş fışırtısı eşliğinde yürümezsiniz. Delik çorapları saklamak da cabası.
  • Bilgisayarınız yanınızdaysa çantanızın dibine değil hemen çıkartabileceğiniz bir yere koyun ki sıranın arkasındakilerin nefret dolu delici bakışlarını üzerinizde hissetmeyin.
  • X-ray cihazlarının başında dünyayı kurtardığını düşünen güvenlik görevlileri olduğu için çantanızdaki her şey potansiyel suç aleti. Bu nedenle çantanızda fazla pil, monopod, özçekim çubuğu gibi ekranda ışıl ışıl parlayan malzemeler varsa panik yapmayın. Hemen “bu nedir, bakabilir miyiz” diye soracaklardır. Nerede olduklarını bilin ve bunları hafif ukala bi tavırla çıkartıp gösterin.
  • Kabin bagajıyla uçuyorsanız sıvı organizasyonunuzu yapın. Bir çok markette uçuş kurallarına uygun boyutlarda sıvı paketleri bulunuyor. eğer litrelik şampuan şişenizi sizinle beraber gezmeye götürmüyorsanız bunlardan edinip, seyahatlerinizden önce bunları doldurabilirsiniz.
  • Para, telefon, anahtar gibi dedektörde ötecek şeyleri ceket veya üzerinizde çıkartabileceğiniz giysininiz ceplerine koyun. Bu kıyafeti dedektöre yollayıp, pantolon cepleriniz boş bir şekilde kendinizden emin adımlarla dedektöre doğru ilerleyebilirsiniz.

Loungelar

Eğer giriş imkanınız varsa havaalanında loungeları hunharca sömürün. Zaten aidat, fatura gibi şeylerle parasını peşin ödediğiniz bir hizmetten yararlandığınızı unutmayın. Eğer suyu-yemeği parayla satan bir havayoluyla uçuyorsanız mutlaka çantanıza su, yiyecek stoklayın. Hatta suyu yeriniz varsa fazla alın gideceğiniz şehirde de suya para vermezsiniz. Sonuçta güvenlik kontrolünden geçtiniz. Bir de duty free mağazalarındaki bedava test imkanlarını sonuna kadar kullanın parfüm olur, çikolata olur, alkol olur.

Check-in

  • Online check-in yapın. Boşa yetiştim yetişemedim gerginliği yaşamayın. Hele kabin bagajıyla seyahat ediyorsanız benim gibi yanlış havaalanına gitmenize rağmen 15 dakika kala uçağı yakalayabilirsiniz. (Siz denemeyin taksi çok tutuyor Atatürk ve Sabiha arası.)
  • Bagaj vermek veya check-in yapmak için sıraya giriyorsanız business kontuarına yakın durun. Bazen fakirlere acıyıp ekonomi kontuarındaki sırayı azaltmak için business kontuarından işlemlerinizi yapabiliyorlar.
  • Her ihtimale karşı boarding pass’i akıllı telefonuna gönderin. Havaalanında aylak aylak gezerken cebinizden düşer falan.

Yanınıza Alınacaklar

  • Gürültücü turist grupları veya annelerinin hiperaktif sandığı şımarık çocukları yok edemeyeceğinize göre kulaklıklarınızı sakın unutmayın. Ancak kulaklık takacaksanız da ekranlardan biniş salonunuzu iyi takip edin. Siz alanda keyif yaparken uçağınızın değiştirilmiş biniş salonunda yer ekibi adınızı haykırıyor olabilir.
  • Günümüzde paylaşmazsa ölecek hastalığına tutulmuş bir çoğumuz için şarjın su kadar önemli olduğunu yadsıyamayız. Ancak tüm havaalanları bu duruma henüz alışabilmiş değiller. Bu sebeple yanınızda ufaklardan bir çoklu priz olması insanlarla priz kavgası yapmanızı engelleyecektir. Hem belki çoklu priz sayesinde hayatınızın aşkıyla karşılaşırsınız. Alana gitmeden mekanların wifi şifrelerini de kontrol edin 4sq’den.

Biniş Salonu

Kapının önüne yığılmayın. Check-in yaptırdıysanız zaten adınız yolcu listesinde var ve siz olmadan o uçak kalkmaz. Bekleyin sıra erisin. Öyle binersiniz. Başüstü dolapları dolar diye panik yapmayın. Baktınız dolmuş kabin ekibine durumu nazikçe belirtin onlar zaten bu duruma çözüm bulacaklardır. Hem en son binerseniz uçakta boş kalan yerlerden birine seçip oturursunuz.

Sizler için bir takım Havaalanı Tüyoları hakkında bilgiler vermeye çalıştım. Eksik, belirtmediğim konuları yorum olarak iletebilirsiniz.

Bu makalemiz gibi daha birçok gezi ve tatil fikiri Gezintide 1 Adam kanalını da ziyaret edebilir ve ilginizi çekiyorsa Seyahat Kaynakları isimli yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu