İPUÇLARI

Gezginler İçin En İyi Seyahat Kaynakları

Seyahat Hakkında Bilgi Arayanlar Buraya

Seyahat kaynakları ile ilgili yazımıza hoş geldiniz. Seyahat mevzusu sadece gitmekten ibaret değil. Hakkını verebilmek ve gidilen yeri optimumda gezebilmek için öncesinde büyük bir araştırma ve hazırlık gerektiriyor. Bu noktada merak edilen şeyler nasıl bilgi kaynakların kullanıldığı. Ben de kendi kullandığım az ama öz kaynağı yazmak istedim. Umarım birilerinin işine yarar.

Kitap:

Lonely Planet:

Seyahat eden çoğu insan için kutsal kitap kadar değerlidir Lonely Planet. Sadece bir rehber kitap olmanın ötesinde objektif olarak ülkenin tarihi, sosyolojik, ekonomik, gastronomik ve kültürel altyapısını da size özetler. Dili sade ve eğlencelidir. Ağdalı betimlemeler yerine çağdaş göndermeler ve esprilerle yerleri anlatır. İşte bu nedenlerle seyyahların ıssız adaya düşseler yanlarına alacakları 3 şey listesindedir hep.

Kullanmaya alışması biraz zordur. İçerisinde çok fazla fotoğraf bulunmaz. En başta bu bir rehber kitap için dezavantaj olarak görülse de içerisindeki bilgilerin yoğunluğu ve tecrübe edilmişliği sayesinde fotoğrafa bir noktadan sonra ihtiyaç duymazsınız. Üstelik görsel olarak sizi yönlendirmez ve şehri kendi görsel algılarınızla sindirirsiniz. Yemek ve konaklama tavsiyeleri her bütçeye göre değişir. Şehirlere ayırabileceğiniz gün sayısına göre size önerilerde bulunur. Özetle her eve lazımdır. Böylece Seyahat Kaynakları hakkında tüm bilgilere erişmiş olabilirsiniz.

Romanlar ve Seyahatnameler:

Bir yere seyahat etmeden önce yerli-yabancı yazarların oraya daha önce yaptıkları seyahatler sonrası yazdıklarına bakmak çok faydalı olabilir. Edebiyatçılar bilgiler dışında ülkelerin ve kentlerin ruhlarını ile huylarını anlamak konusunda seyahat edenlere yol gösterir. Dil ve yer çeşitliliği açısından Stefan Zweig ve Nedim Gürsel’in seyahat kitapları çok keyiflidir. Öte yandan eski zaman seyahatnameleri de gidilen yer ile ilgili değişimi görebilmek için seyahat öncesi göz gezdirilmesi gereken kaynaklardır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi bu konuda ilk akla gelen örnek. Okuduğunuz bazı şeylerin günümüzde bile yer aldığını ziyaretlerde görmek eğlenceli olacaktır. Öte yandan ilgi alanınızla ilgili de seyahatnameler bulup onlar üzerinde gidilen kentlerde izler peşine düşmek eğlenceli olabilir. Mesela mimariyle ilgilenenler Le Corbusier’nin Şark Seyahati kitabından yararlanabilirler.

seyahat kaynakları 1
seyahat kaynakları 1

 

Site:

Spotted by Locals:

Günümüzde herkes yerel gibi gezmek, takılmak, yemek ve içmek istiyor. Peki bunu rehberler veya turistlerin oyladığı sitelerden nasıl yapacağız? Bu noktada spotted by locals devreye giriyor. Şehirlerde yaşayan kişilerin kendi keşiflerini aktardıkları sitede sanat-kültür, gece hayatı, yemek, alışveriş, şehirde kaçış noktaları gibi öneri başlıkları var.

Ek$iSözlük:

Bana göre en başarılı seyahat kaynaklarından birisi ekşi sözlüktür. Yer alan bilgilerin güncelliği, ilk elden oluşu, özgün dili en büyük avantajı. Üstelik kronolojik olarak gideceğiniz yerle ilgili yaşanan gelişmeleri de inceleyebiliyorsunuz. Seyahat öneri dışında ülke veya şehirlerle ilgili bir çok sosyal ve kültürel gelişmeyi de okuyabiliyorsunuz.

Wikitravel:

Gideceğiniz yerle ilgili tarihi, kültürel, demografik, iktisadi, hangi mahalle de ağırlıklı olarak ne var gibi ansiklopedik bilgileri almak için ideal adres.

TripAdvisor:

Her ne kadar TripAdvisor’u sevmesemde, kismi zamanlarda işime yarayabiliyor. Siteyi bir diğer kullanma amacım da turistik şeylerden kaçınmak. Burada çok popüler olan şeyleri belirleyip seyahatte onlardan uzak durmak harika bir yöntem oluyor.

Booking:

Konaklama işinin dünyadaki bir numarasını çok anlatmaya gerek yok. Sırf vize alımlarında yaptığımız sahte rezervasyonlar için bile hakkını ödeyemeyiz. Sadece doğru filtreleme ve lokasyon seçimiyle en uygun opsiyonu tutturmak gerekiyor. Bunların dışında atılan yorumları iyi analiz etmek önemlidir.

Hostelworld:

Hostelcinin biricik dostu Hostelworld yorumlarıyla bizi aydınlatan değerli bir kaynak.

Airbnb:

Kimi hostelciyken kimi gittiği yerde biraz sakinlik ve ev atmosferi isteyince çıkan servis Airbnb olmuş. Çeşitli yerlerdeki vergi sorunlarına ve tartışmalara rağmen Airbnb son dönemdeki en önemli seyahat servislerinden biri. 

Couchsurfing:

Dünyanın hala iyi bir yer olduğunu kanıtlayan sitedir CS. Burada sadece konaklama bulmazsınız. Gittiğiniz yerle ilgili yerel bağlantı, öneri ve bolca dost bulursunuz. Kültürü, adetleri falan şahanedir.

Matador Network:

Ülkelerle ilgili öneriler haricinde, enteresan infografiklerin, incelemelerin, makalelerin, kültürel ve sosyal acayipliklerin aktarıldığı şahane seyahat kültürü portalı.

Gazete ve Basın Kuruluşlarının Seyahat Sayfaları:

Bildiğiniz diller elverdiğince öncelikle İngilizce sonrasında diğer dillerdeki iyi gazetelerin seyahat bölümleri size yeni ufuklar açacaktır. The Guardian, NY Times, Le Monde, BBC Travel, Huffingtonpost Travel ilk akla gelenler.

Fotoğraf Haritaları:

Seyahatlerde fotoğraf çekmek en sevdiğim eylemlerden biri. Günümüzde herkesin akıllı telefonlarıyla fotoğrafçılık oynadığını düşünürsek nadir fotoğraflanmış, yerel ve özelliği olan bölgeler bulmak için hazırlanan fotoğraf haritalarına göz gezdirmek, yerel noktaları keşfetmek adına pek faydalı oluyor.

berlin fotoğraf haritası
berlin fotoğraf haritası

Mobil Uygulamalar:

Foursquare:

Mekan önerisi almak, tavisye okumak/yazmak için neredeyse herkesin kullandığı 4sq’in bir diğer şahane özelliği ise sahip olduğu harita bilgileri. Kullanıcıların check-inleri sonucu en net yer bilgisini verdiği için yurtdışında mutlaka kullandığım bir servis.

City Maps 2go:

Alternatifsiz offline harita servisi.

Places Around:

Çevrenizde market, eczane, hastane, postane, lokanta, kafe, mağaza aklınıza gelecek her şeyi gösteren uygulama. 

BBC News:

Gitmiş olduğunuz yerler hakkında haber almak, bilgi sahibi olmak için en önemli veri kaynağı diyebilirim.

Seyahat Blogları:

Seyahat Kaynakları adlı makalemizde, Seyahat öncesi kişisel anı okumayı etkilenmemek için pek tercih etmem. Yolculuğa çıkmadan önce, göz gezdirmiş olduğum gezi blogları alt kısımda ki gibidir.

  • Çok Gezenler Kulübü
  • Seyahatperest
  • Baya İyi
  • Çizenbayan
  • Fareli Köyün Hayalcisi
  • Çukurcuma Times
  • Aylak İlsu
  • Gezobur
  • Çapulcu Yollarda

Bu makalemiz gibi daha birçok gezi ve tatil fikiri Gezintide 1 Adam kanalını da ziyaret edebilir ve ilginizi çekiyorsa Kayıp Bavullar isimli yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.

 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu