İPUÇLARI

Türbülans Korkusu ile Başa Çıkma

Türbülans Korkusunu Yenebilirsiniz

İstatistiksel olarak dünyanın en güvenli seyahat yöntemi da olsa, uçak yolculuğu uçuş korkusu olan kişiler için oldukça zordur. Hele bir de ilk uçak deneyiminde türbülans gibi bir olay yaşadıysa bu kişi gideceği yere uçmaktansa deve sırtında gitmeyi bile tercih edebilir.

Türbülans Korkusunu Yenebilirsiniz

Türbülans mevzusu çok seyahat edenlerin bile aslında çok iyi bilmedikleri bir konu. İnternette konuyla ilgili yeterli miktarda Türkçe veya İngilizce makale de bulunmuyor. Bulunanlar ise genelde teknik detaylar içeriyor. Önce kabaca türbülans nedir ve neden kaçış yoktur onu anlatalım.

Türbülans Nedir?

Türbülans, uçaklarda hava olaylarından kaynaklanan ani iftifa kayıplarıdır. Ortaya çıkışları pilotlar tarafından takip edilen özel bir haritadan tespit edilmeye çalışılsa da ani durumlar olduğu için pek kaçışı yoktur. Diğer yandan türbülans raporları bulunulan bölgedeki uçuş makamları tarafından uçaklara rapor edilir. Ancak çok ani doğal gelişmeler olduğu için pilotların pek suçu yoktur. Hatta pilotlar böyle bir durumu farkederlerse yolu uzatmak pahasına türbülans yaşanabilecek bölgenin çevresinden, altında veya üstünde rotalarına devam etmeye çalışırlar.

uçuş navigasyonu
uçuş navigasyonu

Gelelim türbülans esnasında ne yapılması gerektiğine. Şahsen konuyla ilgili herhangi bir resmi kaynak olmamasından dolayı kendi temel prosedürlerimi listeliyorum:

Türbülans Sırasında Neler Yapılmalı?

  • Kemeriniz uçuş boyu bağlı olsun. Uçaklardaki o uyduruk kemerler aslında uçuş güvenliğinin en önemli elementlerinden biridir. Türbülans beklenmeyen bir irtifa kaybı olduğu için kemer takmazsanız bir anda kendinizi zıbank diye kafanızı üst konsola vurmuş olarak bulabilirsiniz. Ha kafanızı vurduğunuzla kalmaz bir de poponuzun üzerine o ivmeyle inersiniz. Eğer denk getirip koltuğunuza düşerseniz sadece omurgada ve sırtta hafif bir ağrı ile yırtarsınız. Ancak kolçağınızın üzerine düşerseniz o zaman morluklar için pilotunuz sorumluluk kabul etmeyecektir. Bugüne kadar türbülans dolayısıyla hiçbir uçak düşmemiştir. Ancak kemer takmayan bazı yolcular kafa travmaları sonucu hayatını kaybetmiş veya yaralanmıştır. Bu nedenle uçuş boyunca kemeriniz hafif bollaştırılmış olarak bile olsa takılı olsun.
  • Kabin görevlilerini kollayın. Uçakta bulunan kabin görevlileri aslında size normal hayatınızda içmediğiniz ama uçakta müptelasıymış gibi davrandığınız domates suyunu servis etmek için değil, uçakta yaşanacak herhangi olağandışı bir durumda yolculara yardım etmek ve uçuş güvenliğini sağlamak için bulunur. Bu nedenle yaşayacağınız bir türbülans durumunda ilk kabin görevlilerine bakın. Onlar istiflerini bozmayıp normal hayatlarına devam ediyorlarsa siz de keyfinizi hiç bozmayın. Hatta çevrenizdekileri sakinleştirerek uçağın içerisindeki tatsız atmosferi düzeltmeye çalışın. Sakın çığlık atmayın, yanınızda çığlık atanlar olursa da sakinleştirmeye çalışın.
  • Rahat oturun. Türbülans büyüklüğüne göre çok tedirgin edici bir süreç olabilir. Ancak sizin yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Ayağa kalkmayın. Sakince kollarınızı yanınızdaki kolçaklara koyun veya kocağınızda tutun. Öndeki koltuğa tutunmaya çalışmak boşuna kasılmanıza ve ters bir harekette sakatlanmanıza neden olabilir. Bir türbülans anında tuvaletteyseniz hızlıca dışarı çıkın. Kimse orada türbülans yaşamak istemez tahmin edersiniz. Zaten mümkünse uçak tuvaletlerini kullanmayın. Dünyadaki en mikrobik ve hijyenden uzak mekanlardandır uçak tuvaletleri.
  • Yeme-içme olayını erteleyin. Tamam kabul can boğazdan gelir. Ancak türbülans esnasında tatsız durumlar yaşamamak için yeme-içme aktivitesini biraz ertelemelisiniz. Benim yaşadığım bir türbülansta elimdeki su bardağı ani irtifa kaybı sonucu bir anda elimden fırlayıp gitmişti. O nedenle türbülans ile ilgili bir uyarı verildiğinde yemek servis kesilirse siz de yemeye içmeye biraz ara verin. Bardak içerisindeki sıvıları bitirin; bitiremezseniz de kabin görevlilerine teslim edin.

Genelde yolculuk edilen yolcu uçakları çoğu türbülanstan çok fazla etkilenmeyecek boyuttadır. Uçak ne kadar büyük olursa türbülansın etkisi o kadar az hissedilir. Öte yandan tüm uçaklar yaşanabilecek en olağanüstü durumlara dayanıklı olarak üretilmiştir. Örneğin yolcu uçaklarının kanatları bir türbülans durumunda bir kaç metre esneyebilir. Bu nedenle uçuş esnasında bir türbülansa girerseniz yukarıdakileri uygulayıp midenizdeki serbest düşüş hissinin tadını çıkartmaya çalışabilirsiniz.

Bu makalemiz gibi daha birçok gezi ve tatil fikiri Gezintide 1 Adam kanalını da ziyaret edebilir ve ilginizi çekiyorsa Müze ve Ören Yeri Gezme Adabı isimli yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu